Mat og Helse

Askøy Venstres leder Daniel Gunnarsen, svarer på kritikken rettet mot hans intervju om mat og helse i Askøyværingen (29.01.13).

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Mat, frukt, grønt, eple

Foto: Microsoft

Det er ikke noe nytt at et godt kosthold og rikelig med aktivitet er nødvendig for å opprettholde god helse og forebygge helseskader. I en nylig rapport utgitt av statistisk sentralbyrå går det frem at Askøy kommune ligger fem prosent over landsgjennomsnittet når det gjelder overvekt og fedme blant unge mennesker. Rapporten tar utgangspunkt i legeundersøkelser av menn og kvinner utført ved sesjon. Ut i fra denne rapporten kan man altså konstatere at unge mennesker i Askøy kommune står ovenfor større vektutfordringer enn jevnaldrende ellers i landet. Den prosentvise økningen er ikke den største, men man bør fortsatt tolke den som bekymringsverdig. Kommunen bør allerede nå iverksettende sterkere forebyggende tiltak som tar sikt på å redusere en ytterligere økning på området.

Mat, frukt, grønt, sitron

Foto: Microsoft

For en tid tilbake kom jeg med flere eksempler i Askøyværingen, på hvordan jeg mener Askøy kommune må gå frem for å hindre en forverrelse av dagens situasjon. Vi må håndtere denne utfordringen før den blir et problem. Blant mine foreslåtte tiltak var (1) bredere mangfold innen idretten, (2) større satsing på kulturtilbud innad i kommunen som sikter til den gjeldende aldersgruppen og (3) se nærmere på en eventuell omstrukturering av faget Mat og Helse (på folkemunne kjent som Heimkunnskap) i grunnskolen.
For å kunne bekjempe fedme og overvekt blant unge mennesker, mener jeg at Askøy kommune må legge til rette for et bredere mangfold innen idretten. Per dags dato begrenser idretten på øyen seg til de mest stereotypiske / tradisjonelle idrettsalternativene, som fotball for gutter og håndball for jenter. Dette må endres. Skal flere ungdommer aktiviseres må antallet aktivitetstilbud i kommunen økes og gjøres mer mangfoldig.
Foruten et bredere mangfold innen idretten bør det iverksettes en større kultursatsing som tar sikt på god helse — god psykisk helse. Forskning viser til at området kultur kan fungere som en positiv faktor i henhold til menneskers mentale helse. Gjennom gode kulturtilbud kan man legge til rette for stimulerende folkeholdninger som tar sikt på å skape større fokus på kroppens helse og velvære.

Daniel Gunnarsen

Foto: Silje Helene Lund

Mitt fjerde og kanskje mest kontroversielle forslag mot bekjempelsen av fedme og overvekt i kommunen, omhandler utdanningsfaget Mat og Helse. Fagets hensikt og mål går ut på at man som elev skal lære om mat i samsvar områdene; forbruk, livstil og kultur. Gode hensikter og gode mål uten tvil. Men, på bakgrunn av rapporten som nå har blitt lagt frem, må jeg få stille meg selv følgende spørsmål: har faget Mat og Helse i realiteten klart å oppnå de målene som faget har hatt som hensikt å oppnå? Dette er et spørsmål som man må få lov til å spørre seg selv om, for rapporten fra statistisk sentralbyrå kan antyde at faget ikke har oppnådd de ønskelige resultantene, uten at jeg her fastsetter en konklusjon. Uansett resultat skal man selvfølgelige ikke legge skylden ene og alene på utdanningssektoren, men man skal heller ikke fraskrive sektoren alt ansvar i saken med det første.

Skal man klare å redusere antallet overvektige ungdommer i kommunen, mener jeg at man må i sin helhet se på flere områder og flere av de tiltakene som allerede har blitt iverksatt. Det handler som allerede nevnt ikke om å legge skylden på den ene eller den andre, men rettere å finne ut hvilke områder man som kommune kan forbedre seg på, slik at man kan forebygge risikoen for helseskader.
Avsluttende må jeg få si at jeg er overveldet over den responsen dette temaet har fått den siste tiden, og jeg ser det som svært positivt at flere innbyggere viser stort engasjement i saken. Det er flott å se at så mange mennesker er opptatt av viktigheten rundt kosthold og helse.

Mvh
Daniel Gunnarsen
Leder, Askøy Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**