I RB hadde Eidsvoll Aps gruppeleder Hans Arvid Øberg (Ap) innlegget “Gjentar usannheter om Frp-Ap” 07.02, og lørdag 09.02 samme innlegg med annen overskrift i EUB. På grunn av innlegget i RB sendte Knut Bakkehaug inn et spørsmål til kommunestyrets møte 12.02, om ordføreren stiller seg bak Øbergs beskrivelser av hvordan administrasjonen og rådmannen forholder seg til politiske vedtak.
– Lite imponert over svaret
Knut Bakkehaug ble hverken imponert over eller særlig klok av svaret. – Ordføreren gjør som bøygen, går utenom, sier Venstres kommunestyrerepresentant.
Bakkehaug reagerer særlig på at ordføreren ikke tar klar avstand fra påstander om trenering av vedtak, feilinformasjon, og at rådmannens instrukser til underordnede er i strid med kommunens etiske reglement.
Bakkehaug trekker særlig frem ett sitat fra Øbergs innlegg: “Uansett er det grunnleggende viktig at informasjonsflyten mellom administrasjon og politikere er mest mulig åpen, fullstendig og sanndru. Det er den ikke i dag.”
– Her skriver Øberg at informasjonsflyten fra administrasjonen til folkevalgte er lukket, mangelfull og usann. Hvordan kan ordføreren gå god for slike påstander? Han burde jo forlengst ha forlangt både rådmannen og andres oppsigelser på sitt bord, hvis Øbergs påstander skulle være sanne, mener Bakkehaug.
Tilfeldig leserinnlegg fra hvermannsen?
Ordføreren skriver i sitt svar til Knut Bakkehaug: “Når det stilles spørsmål om dette til ordføreren i kommunestyre, er det et spørsmål til meg som kommunens ordfører, og ikke som medlem av Arbeiderpartiet. Jeg finner det derfor ikke riktig at jeg som ordfører skal kommuentere lererinnlegg fra loklapressen, skrevet av andre kommunestyremedlemmer. Og dette mener jeg må gjelde uansett om det henvises til hele, sammenhengende leserinnlegg, eller til løsrevne setninger fra et eller flere innlegg, og som dermed kan være tatt ut av en sammenheng.”
– Her skygger ordføreren unna det helt åpenbare, sier Bakkehaug, og utdyper: Vi ber ikke om ordførerens kommentar til et tilfeldig innlegg fra hvermannsen. Vi ber ham svare på om han er enig i alvorlige påstander som gruppelederen i kommunestyrets største parti kommer med om kommunens øverste administrative leder og hennes stab. Såpass må man kunne forvente at Madsen forstår, sier Bakkehaug, og karakteriserer ordførerens svar som skyggeboksing.
– Madsen viker unna å irettesette sin egen gruppeleder. Det er sikkert bra for husfreden i Arbeiderpartiet, men jeg mener det er ødeleggende for rekrutteringen av fremtidige ledere i Eidsvoll kommune, avslutter Venstres kommunestyrerepresentant Knut Bakkehaug.
Her er svaret fra ordfører Einar Madsen (Ap):
“SVAR FRA ORDFØRER
Jeg er av Eidsvoll kommunestyre valgt som kommunens ordfører. Jeg er formannskapets og kommunestyrets leder, kommunens øverste politiske representant og også kommuenes rettslige representant som det heter i kommuneloven paragraf 9. Altså er jeg ordfører for alle i Eidsvoll, og for hele kommunen.
I tillegg er jeg medlem av Arbeiderpartiets og selvsagt også av Arbeiderpartiets kommunestyregruppe. Der har jeg de samme plikter og rettighter som alle 13 medlemmer av vår gruppe.
Når det stilles spørsmål om dette til ordføreren i kommunestyre, er det et spørsmål til meg som kommunens ordfører, og ikke som medlem av Arbeiderpartiet. Jeg finner det derfor ikke riktig at jeg som ordfører skal kommuentere lererinnlegg fra loklapressen, skrevet av andre kommunestyremedlemmer. Og dette mener jeg må gjelde uansett om det henvises til hele, sammenhengende leserinnlegg, eller til løsrevne setninger fra et eller flere innlegg, og som dermed kan være tatt ut av en sammenheng.
Likevel vil jeg, som kommunens ordfører, på generelt grunnlag svare følgende;.
Det må være åpent for alle ut fra konkrete saker når det kan dokumenteres, å stille kritiske spørsmål eller å komme med kritiske merknader til administrasjonen eller rådmannen. En kritisk merknad er selvsagt ikke det samme som en mistillit til administrasjonen eller rådmannen.
I Eidsvoll har vi nylig vedtatt et etisk reglement. Det reglementet beskriver de retningslinjer som ansatte i administrasjonen og folkevalgt politikere skal forholde seg til vedrørende å ytre sine meninger. Dersom det skulle oppstå en situasjon med diskusjoner om tillit til rådmannen, vil jeg minne om at formannskapet i forrige periode, vedtok retningslinjer for dette i rådmannens lederavtale. Heldigvis er vi ikke i en slik situasjon.
Til slutt har jeg behov for å understreke at jeg ikke har noe kjennskap til at noen politiske partier eller enkeltpolitikere har planer om å fremsette noe mistillitsforsalg. Jeg ønsker også å poengtere at kommunikasjonen mellom meg som øverste politiske representant og administrasjonen er god og konstruktiv.
Einar Madsen
Ordfører”
–