Fallskadeforebyggende arbeid

I dagens møte i Helse- og omsorgsutvalget gikk man enstemmig inn for å legge sportsgulv på samtlige pasientrom. Maria Serafia Fjellstad (V) støttet helhjertet opp om dette. Hun vektla viktigheten av å ta hensyn til statistikken og med dette prioritere pasientrom – og på samme tid ta hensyn til de ansattes hverdag, og unngå fellesareal.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Et lårhalsbrudd har store konsekvenser for den enkelte med økt sykelighet og dødelighet. I et samfunnsperspektiv har det økonomiske kostnader på rundt 500 000 kr. Gjennom å forebygge fall kan dette spares inn. Det er derfor man i prosjektet Bergsodden sykehjem har blitt bedt om, av Helse- og omsorgsutvalget og senere Kommunestyret, å se på bruken av støtabsorberende belegg.

Harstad har sett mot Sverige og Salla aldersboande; hvor man har et støtabsorberende gulvbelegg fra New Zealand. Det viste seg å være så mange ulemper med logistikken rundt dette, at man har sett videre etter andre gode alternativer. Man har da kommet over et pilotprosjekt i England, hvor man i regi av Universitetet i Portsmouth tester ut Tarkett Omnisport Excel 8,3mm. I saksframlegget har man gjort opp statistikk omkring fallforekomst; og vet at 71% av fallene skjer på pasientrommene. Kommunens egne ansatte har selv testet ut rullemotstand, og ser at det å f.eks. skyve en stol inntil bordet på dette gulvbelegget er vanskelig, nær sagt umulig.

Venstre har gjennom hele prosessen støttet opp om og argumentert for forslaget – så også idag. Rådmannens innstilling var å begrense bruken til en sykehjemsavdeling; men utvalget som helhet ønsket at alle pasientrom skulle få gleden av tiltaket. Eldrerådet ønsket å også legge belegget i fellesareal; men Maria Serafia Fjellstad argumenterte for å lytte til kommunens egne testrunder – og skåne ansatte for den høye belastningen rullemotstanden da ville medføre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**