Bystyret: Kulturstrategi 2013-2023

Bystyret vedtok i dag Kulturstrategi for perioden 2013-2014. Strategien skal vise vei for mer konkrete tiltak når de årlige handlingsprogrammer og budsjett utarbeides. Her kan du lese Eva Kvellands innlegg i debatten, der hun blant annet fokuserte på viktigeheten av kompetansesentrene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Ordfører,

For ett år siden åpnet Kilden og om litt over en måned åpner Aquarama. Vi har allerede sett hvordan Kilden har bidratt til å løfte kulturtilbudet i kommunen, og jeg håper og tror at Aquarama vil gjøre det samme. Men byggene har ingen verdi alene. Det er aktiviteten som foregår på innsiden — og på andre arenaer — som bestemmer om det er en suksess eller ikke, og selv om forrige strategi hadde fokus på de store byggene, er det den store aktiviteten og profesjonaliteten som gjør at for eksempel Kilden har blitt en suksess.

Dette må også gjelde for kulturstrategien de neste 10 årene, og jeg tror at de satsingsområdene det nå legges opp til, legger til rette for nettopp det. Fokuset er ikke på mursteinene, men på grunnsteinene. På aktiviteten.

Jeg tror langt på vei at det nettopp er profesjonaliseringa av kulturlivet, som har bidratt til å sette Kristiansand på det nasjonale og internasjonale kulturkartet — og at det kommunen også har vært med på å bygge opp, har gjort at kulturtilbudet i dag er noe helt annet enn hva det var da jeg var student og sjangla rundt på Vaskeriet på slutten av 90-tallet.

Derfor er jeg glad for at utvikling av både nye og bestående kompetansesentre står sentralt i kulturstrategien, og jeg tror det er helt riktig når vi har sett hvor mye for eksempel SØRF har betydd frem til i dag. Jeg tror også at den såkalte SØRF-saken i budsjettforhandlingene i 2011 lærte oss at når man river ned en suksess man selv har vært med å bygge opp, så sparker man seg selv kraftig i leggen.

Men skal vi bidra til vekst og profesjonalisering av kulturlivet i Kristiansand, er det også viktig at vi bidrar til å styrke forskjellige miljøer og institusjoners nasjonale status. Derfor vil jeg bruke denne anledningen til å si at også vi som partier kan bidra til å sørge for at aktiviteten i kulturlivet holdes oppe og vokser. Nå leser jeg i Fvn at Mette skal snakke med Hadia om tippemidlene til Aquarama. Det er én måte å bruke partikanalen på. En annen er å kjempe for landsdelen i budsjettforhandlingene. Venstre har blant annet gjort det gjennom å foreslå at SØRF skal motta statlig driftstilskudd på lik linje med det tilsvarende Brak i Bergen. Dessverre ble dette ikke prioritert av regjeringen. Men, jeg håper at alle partiene i denne salen bruker de anledningene de har til å påvirke egne partifeller i Oslo. Fast post på statsbudsjettet ville betydd mye for SØRF — som igjen ville betydd mye for kulturlivet i Kristiansand og for å kunne nå målene i kulturstrategien.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**