Musikk- og filmbransjen provoserer frem privat fildeling

Det må være lov å bli provosert av en bransje som massivt markedsfører fildelingstjenester som noe negativt, uten å samtidig tilby gode betalingstjenester for digitalt innhold. Dette skriver Lars Andre i et innlegg om den nye åndsverkloven.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Til jul fikk jeg et nettbrett som jeg ønsket å bruke til å se film når jeg sitter på toget. Etter mange timers leting etter en tjeneste hvor jeg kunne betale og laste ned spillefilmer, måtte jeg gi opp. Pirate bay var den eneste opplagte løsningen.

En oppdatert versjon av åndsverkloven er på trappene, hvor musikk- og filmbransjen drømmer om verktøy for å kunne innhente adresseinformasjon basert på din IP-adresse. De ønsker mulighet til å sende skremmebrev til privatpersoner, samt enkel tilgang til å blokkere nettsider de mener har lenker til opphavsbeskyttet materiale. I praksis inkluderer dette også stenging søkemotorer som Google. Jeg mener det er på høy tid at bransjen ser på seg selv utenifra, og tenker litt over hvilke signaler de sender ut til sine kunder.

Hver eneste uke leser jeg om hvor lett det er å laste ned gratis musikk og film. Pressen videreformidler navn på nettsteder jeg kan besøke for å laste ned filmer uten å betale. Ironisk nok er det film- og platebransjen selv som står bak denne massive markedsføringen av tjenester med lenker til gratis nedlastning, selv om det er med negativt fortegn.

Det må være lov å bli provosert av en bransje som massivt markedsfører fildelingstjenester som noe negativt, uten å samtidig tilby gode betalingstjenester for digitalt innhold som virker på alle mine elektroniske dingser. De dingsene som ikke er koblet til Internett må kunne spille av innholdet, så Netflix er ingen løsning per i dag. Provosert blir jeg også av den moraliserende reklamen som vises på lovlige kjøpte DVD-filmer, som forteller meg at jeg ikke må bli en kjeltring som driver med ulovlig nedlastning. Filmen har jeg kjøpt og betalt, så vis meg litt respekt og takknemlighet.

Videre må det være lov å bli provosert av at bransjen ønsker å bruke masse penger på å overvåke nedlastningsvanene mine. De ønsker å bruke deler av de pengene jeg har brukt for mitt lovlige eksemplar av Kontiki-filmen til å drive egen etterforskning. Jeg ønsker ikke at mine filmkjøp skal finansiere jakten på mediabransjens egne kunder, som laster ned digitalt innhold mediabransjen selv ikke vil tilby. Dette fordyrer dessuten produktene jeg kjøper lovlig.

Drammen Venstre har ingen tro på at film- og platebransjen vil klare å behandle personopplysninger med verdighet, og mener derfor at bransjen ikke bør få automatisk tilgang til adresseinformasjon om brukerne bak en IP-adresse på Internett. Dersom platebransjen mener at enkeltpersoner gjør noe ulovlig, får de som andre borgere videreformidle informasjonen til politiet og la dem etterforske saken. Derimot har vi tro på at bransjen bør fornye seg, og se andre veier enn ny lovgivningen for å tjene penger.

Så, kjære bransje for musikk og film. Kan dere snarest begynne å behandle eksisterende og potensielle kunder med respekt? Kan dere begynne å bruke overskuddet deres på å utvikle tjenester som overgår det guttunger lager på barnerommet sitt? Gi oss en tjeneste som virker på alle mine elektroniske enheter, som det begynner å bli mange av.

Lars Andre Landås

Les også:
Advarer mot mer overvåkning på nett

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**