Struktur og forankring

På formannskapsmøtet 30.1 i år vedtok KrF, H og FrP at Stokke skulle gå inn for et formalisert og forpliktende samarbeid med Re, Hof, Holmestrand og Andebu.
Når Venstre reagerer er det ikke på ordførernes initiativ, men på prosess og forankring.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Her har vår ordfører sammen med fire kollegaer funnet ut at dette 5 K — samarbeidet er til det beste for Stokkes innbyggere, uten å evaluere andre strukturer.

Når Venstre reiser spørsmål om forankring og prosess får vi til svar at det har vært en prosess igangsatt av Stokkes ordfører. Denne har visstnok heller ingen andre vært villige til å være med på.
Det vises til at ordfører har forankret prosessen siden han tok opp saken på kommunens strategikonferanse i Vilnius i fjor. Jeg var selv ikke tilstede der, men har fått tilbakemeldinger fra deltagere som ikke oppfattet at han igangsatte en prosess. Det var i hvert fall ingen oppfølging etter Vilnius-møtet.

Vestfold

Foto: VFK

Stokke Venstre har kommunesammenslåing i sitt valgprogram for denne fireårsperioden. Vi er absolutt for å gjøre noe med en kommunestruktur som er utgått på dato for lengst. Allerede ved stortingsvalgkampen i 2009 gikk undertegnede inn for endret kommunestruktur og Venstres syn om strukturendring også har kommet til uttrykk i kommentarartikler i lokalavisene de siste årene. Allikevel mener Venstre at vi skal ha tid til å vurdere ulike strukturer før vi konkluderer, og ikke gå for en ikke utredet struktur slik flertallet fra H, KrF og H valgte å gjøre.

Det blir fra ordfører uttalt at det vil være en helt åpen prosess hvor alle alternativer skal vurderes. Hvorfor da vedta et bestemt retningsvalg med en formalisert og forpliktende samarbeid med 5 kommuner. Ordfører sier at opposisjon ikke forstår og ber oss lese viljeserklæringen.

Jeg har gjort det ordfører, og har spørsmål om prosessen videre er så åpen som du påpeker. Det heter bl.a.i saken du legger fram at vi ønsker en sterk innlandskommune som alternativ til å være en utkant i en bykommune. Gis det føringer med en slik uttalelse?

Videre heter det i viljeserklæringen som vi skal forplikte oss til: Det skal utredes felles sak til by- og kommunestyrene som synliggjør overordnede konsekvenser ved
1) en endret kommunestruktur hvor kommunene i 5K er samlet til en kommune
2) å utvikle 5K som et samarbeid i forhold til å utvikle 5K som en kommune

Hvor og når skal de andre alternativene drøftes, når H, KrF og FrP-flertallet har vedtatt et forpliktende og formalisert samarbeid? Ordfører har også uttalt at han ikke ønsker å bruke mer tid og kaffe. Men dette vil jo nettopp bli resultatet når flertallet først skal få på plass et formalisert 5-K samarbeid for deretter å starte en bred prosess med utredning av alternativer? Det vil jo være å gjøre jobben to ganger.

Nei, la oss få forankring og prosess hvor vi ikke starter det hele med forutinntatte holdninger og tegner kommunekartet deretter. Angsten for å bli en del av en sterk bykommune er flagget høyt og tydelig av ordføreren.

Stokke Venstre skal love å være en svært konstruktiv medspiller i en kommunestrukturprosess. Vi er overhodet ikke i mot en endret kommunestruktur. La oss ha en vurdering av noen alternativ, før vi går for en kommunesammenslåing.

Stokke Venstre vil heller ikke spille bort den dårlige tiden som ordfører uttrykker med å ta veien om kunstige kommunesamarbeidsløsninger hvor demokratiet nærmest er fraværende. Start en bred prosess med å få et nytt kommunekart på plass. Den store skepsisen som var der sist kommunestruktur ble diskutert er ikke lenger tilstede.

Tiden er overmoden: Start en bred prosess uten forutinntatte holdninger. På den måten får vi et nytt kommunekart raskest på plass. Vi trenger ikke gå veien via samarbeidskommuner dersom prosessen kjøres på en god måte. Det er trist dersom en slik viktig sak blir vedtatt av et simpelt flertall i kommunestyret. Det fortjener ingen, verken innbyggere eller næringsliv i de berørte kommuner.

Kåre Pettersen

Foto: www.vfk.no

Kåre Pettersen
Gruppeleder for Stokke Venstre

På kommunestyremøte 11. februar valgte FrP, H og KrF å stå fast på sitt, selv om argumentasjon for at 5 K alternativet ikke akkurat var av det solide slaget fra posisjonens partier. Høyres J.H. Kaiser sa i sitt innlegg "at dette er det vi klarer å få tilr" uten å konkretisere hva andre alternativ kunne vært. KrFs Øyvind Nilsen sa bl.a. "dette er ikke noe endelig" og "vi får se om dette er det beste".

Og da ble det et simpelt flertall på 15 mot 14 som vandrer mot den selverklærte lykken sammen med Hof, Holmestrand, Andebu og Re ..

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**