Uttalelse: Varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja

Følgende uttalelse ble vedtatt av årsmøtet i Nordland Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Oljeindustrien har gjennom flere år kjørt en tung kampanje for å overbevise opinionen om at det er riktig å åpne de mest verdifulle og sårbare områdene langs kysten for oljeleting. Likevel viser en rekke meningsmålinger at et flertall av den norske befolkningen sier nei til oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er særlig hensynet til naturverdiene, fiskeriinteressene, reiselivet og Norges bidrag til globale CO2-utslipp som skaper motstanden.

Alle statens fagdirektorater fraråder petroleumsvirksomhet her av hensyn til fisk og sjøfugl. Klima og forurensningsdirektoratet sier klart og tydelig nei til oljevirksomhet i havområdene rundt Lofoten og Vesterålen på grunn av forurensningsfaren. Direktoratet for naturforvaltning sier nei, Polarinstituttet sier nei og Havforskningsinstituttet sier nei. Fiskarlaget sier nei, Kystfiskarlaget sier nei og Fiskeri – og havbruksnæringens landsforbund sier nei.

Så langt har oljenæringen tapt kampen for å drive virksomhet i havområdene utenfor Lofoten og
Vesterålen fire ganger. Fisk, fugl, fiskere og folket vant de første rundene, nå mobiliserer Venstre for å vinne de siste og avgjørende rundene. Venstre i posisjon har tidligere vernet Lofoten, Vesterålen og Senja. Det skal Venstre gjøre igjen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**