Uttalelse: Ny energiforsyning for Oslo

Kombinasjonen av høy befolkningsvekst og målet om å elektrifisere mest mulig av transportsektoren gjør at Oslo trenger mer energi. Oslo Venstre vil møte utfordringen gjennom en skånsom oppgradering av sentralnettet, energieffektivisering, og lokalt produsert fornybar energi.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Statnett arbeider for tiden med en ny nettplan for Stor-Oslo. Selv med ambisiøse energieffektiviseringsmål må nettet styrkes for å dekke behovene til de 300 000 nye innbyggerne som ventes i Oslo og Akershus de neste tjue år. Oslo Venstre ønsker å utnytte mulighetene en oppgradering av nettet gir til å redusere påvirkningen høyspentledninger har på natur og boligområder. En oppgradert linje på 420 kV gjør det mulig å fjerne to av tre høyspentlinjer gjennom Marka.

Rogaland radio Kvitsøy antenne antenner master

Foto: Rogaland Venstre

For å redusere behovet for fremtidige nettutbygninger, og få en mer miljøvennlig by, er det viktig å fortsette satsingen på enøk. Det er et problem at staten ikke bidrar til klimatiltak i private bygg i Oslo. Oslo Venstre vil styrke samarbeidet mellom stat og kommune, slik at tildeling av kommunal støtte til energieffektivisering i eget hjem ikke går på bekostning av muligheten til å få støtte fra ENOVA. Dette er spesielt aktuelt ettersom Oslo kommune har gunstigere støtteordninger enn staten.

Oslo Venstre vil:
•Fjerne minst to av høyspentledningene gjennom Marka
•At nye kraftlinjer bygges der færrest husstander blir påvirket
•Legge høyspentlinjer i Groruddalen og Nordre Aker som jordkabel for å utvikle nye boligområder og prioritere viktige friluftsområder
•Gi ENOVA-støtte til kommuner når lokale støtteordninger er bedre enn de statlige

Uttalelsen ble enstemmig vedtatt på Oslo Venstres årsmøte 10. februar 2013

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**