Uttalelse: Norge som fornybart laboratorium

Overgangen til en fossilfri fremtid må skje gjennom utslippskutt og utvikling av ny teknologi. Oslo Venstre vil at Norge skal ta en lederrolle i forskning, utvikling og kommersialisering av nye teknologiske løsninger for produksjon, bruk og sparing av energi.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Den beste måten å frembringe ny, miljøvennlig teknologi er ved at miljøskadelige utslipp blir tilstrekkelig avgiftsbelagt. Dette gir de rette incentiver for innovasjon i markedet. Men det er også behov for offentlig støtte til utvikling av ny miljøteknologi før denne er kommersielt levedyktig. Oslo Venstre vil at Norge skal trappe opp innsatsen til forskning, utvikling og kommersialisering av nye teknologiske løsninger. Bidrag til ny miljøteknologi kan gis både gjennom avgiftsfritak, direkte støtte eller ved å stille krav i offentlige anbud.

Teknologiutvikling i Norge må ha som hovedmål å bidra til raskere reduksjon av klimagassutslipp i en global sammenheng. En viktig tilleggseffekt er at vi samtidig legger til rette for utvikling av ny, kunnskapsbasert næringsvirksomhet, som kan sikre verdiskaping og sysselsetting etter hvert som olje- og gassproduksjon blir en mindre del av den norske økonomien.

Nye former for fornybar energi
Oslo Venstre ønsker å satse på dyp geotermisk energi. Dyp geotermisk energi er en ny form for fornybar energi som fortsatt er på utviklingsstadiet. De første anleggene er operative i Nederland, Tyskland og Frankrike. Geotermisk elektrisitetsproduksjon er i motsetning til mye annen fornybar energi fleksibel, og kan dermed gi bedre forsyningssikkerhet i perioder med høy etterspørsel.

Petroleumsmiljøet i Norge har høy kompetanse på boring og geologi, og Oslo Venstre ønsker at disse teknologimiljøene skal stimuleres til å delta i utviklingen av nye former for fornybar energi. Oslo Venstre ønsker å opprette et forskningsprogram rettet mot geotermisk energi, i tråd med klimaforliket. Oslo Venstre ønsker også på sikt å opprette et pilotanlegg for dyp geotermisk energi. Geotermisk energi kan bli en viktig energikilde for Norge, og en ny eksportindustri som benytter kompetansen som eksisterer i petroleumsnæringen.

Sparepæren - 80% energireduksjon.

Foto: Jan Erik Wilhelmsen

Staten må lære av Oslo
De siste årene har flere teknologiprosjekter flyttet ut av landet på grunn av dårlige eller usikre rammevilkår. Oslo Venstre har vist tydelig vilje til å gå foran og legge til rette for nye løsninger. Venstre har sørget for 500 ladestasjoner for elbiler og tatt i bruk nyutviklet utstyr for overføring av strøm fra land til skip i Oslo havn. Sammen med Akershus fylkeskommune gir Oslo kommune bidrag til et lokalt nett av fyllestasjoner, som bidrar til å øke bruken av hydrogenbiler. Oslo kommune skal anskaffe 1000 nye elbiler de kommende årene, og har mål om nullutslipp i kollektivtrafikken innen 2020. I tillegg vil kommunen kreve bruk av miljøbiler i drosjenæringen.

Alle kommunale bygg skal bygges etter kvalitetskriteriene i FutureBuilt, og kommunen gir støtte til privat bruk av ny miljøteknologi for oppvarming. Oslos avfallssystem er basert på en kombinasjon av material- og energigjenvinning, og ligger helt i front av utviklingen når det gjelder produksjon av drivstoff fra kloakk og bio-avfall. Tiden er inne for at nasjonale myndigheter følger Oslos eksempel, og sørger for at staten også kommer på offensiven i arbeidet med å utvikle fremtidens miljøteknologi.

Uttalelsen ble enstemmig vedtatt på Oslo Venstres årsmøte 10. februar 2013

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**