Uttalelse: Det digitale mennesket

De siste to tiårene har verden opplevd en enorm teknologisk utvikling. Verden har gått fra å være et sted hvor informasjon og kommunikasjon var dyrt og utilgjengelig til et sted der man alltid er oppkoblet og hvor all verdens informasjon er et par tastetrykk unna — en fantastisk utvikling med muligheter vi ennå ikke aner konsekvensene av.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Mens teknologien raser i vei, henger lovverket igjen i et antikvert tankesett. Og mens unge mennesker lever en stadig større del av livet sitt i og gjennom internettet, styres politikken av eldre mennesker som ser på «internettet» som noe adskilt fra den «virkelige verden». Som en konsekvens av dette ser de heller ikke behovet for at du skal ha de samme rettigheter når du ferdes på internett som når du ferdes på andre områder i samfunnet.

Vedtektsforslag

Foto: NN

Et eksempel på dette var debatten om datalagringsdirektivet, der Høyre og Arbeiderpartiet sikret flertall for en lov som gir politiet en rett til å vite hvor du har vært og hvem du har snakket med de siste seks månedene hvis du hadde med deg en mobiltelefon er mistenkt for å ha utført en kriminell handling. Man har gått fra å være uskyldig frem til det til det motsatte er bevist, til å være en potensiell kriminell som må overvåkes. Hordaland Venstre mener at rettsvernet skal gjelde også etter du logger deg på en datamaskin.

Regjeringen har nå kommet med utkast til ny åndsverklov. Der går regjeringen inn for at rettighetshavere skal få samle inn og overvåke IP-adresser på folk de mener driver med ulovlig fildeling, og at nettleverandørene skal bli nødt til å stenge tilgangen til fildelingsnettsteder. Hordaland Venstre mener at sensur i offentlig regi, og at det å tillate private firmaer å overvåke mennesker er grove brudd på både ytringsfriheten og retten til et privatliv.

Teknologi, pc

Foto: Luth

Bruk av IP-adresser som identifikasjon er også problematisk. En datamaskin kan brukes av flere mennesker, og kan også kontrolleres på avstand med virus. Ikke minst kan de reelt farlig kriminelle enkelt gjemme seg bak «proxyer», nettverksmurer som skjuler ens identitet. Hordaland Venstre sier seg enig med den europeiske menneskerettighetsdomstolen i atbeskyttelsen av personvernet er viktigere enn av åndsverk. Når disse står i konflikt, må personvernet gå foran.

For Hordaland Venstre er det viktig at alle sikres retten til ytringsfrihet og privatliv både i den digitale og den analoge verden, slik at vi sikrer alle grunnleggende rettigheter i en tid hvor vi blir stadig mer digitale mennesker.

Hordaland Venstre vil:
arbeide for at datalagringsdirektivet ikke blir implementert i Norge, og blir reversert i EU
sørge for et fritt og usensurert internett
øke politiets ressurser for å bekjempe kriminalitet også på internett
at det skal utvises forsiktighet ved bruk av IP-adresser som bevis i kriminalsaker, spesielt ved alvorlig kriminalitet

Uttalelsen ble vedtatt på årsmøtet til Hordaland Venstre 10. februar 2013

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**