En verdig asylpolitikk – arbeid som menneskerettighet

Resolusjon vedtatt på Telemark Venstres årsmøte 10.02.2013:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Det er i dag altfor lang behandlingstid på asylsøknader. I ventetida er det svært få asylsøkere som får tillatelse til å arbeide. De fleste står dermed i fare for å måtte leve et passivt liv med de mentale påkjenninger det kan medføre.

Arbeid kan bety inntekt, dekke viktige sosiale behov og gir mestringsfølelse. Ved å kunne bidra til samfunnet gjennom arbeid, øker også individets verdighet.

I dag mottar asylsøkere støtte til livsopphold fra mottaket fordi de ikke har rett til å jobbe. Asylsøkere kommer ikke til Norge for å leve på trygd, de kommer til Norge for å sikre et trygt og godt liv for seg og sin familie. Å ikke gi dem arbeidstillatelse går på verdigheten og selvrespekten løs. Norge bør være et foregangsland for integrering, toleranse og aksept.

Gjennom å ta del i arbeidslivet vil integreringsprosessen få en bedre og tidligere start i stedet for å forsinkes i påvente av behandlingsresultatet. Rett til arbeid vil gi flere integreringsmuligheter, effektiviserer språkopplæringa og gjøre det enklere for asylsøkerne å bli kjent med nordmenn og norsk kultur.

Asylsøkernes mangfold er et gode for samfunnet som representerer store, men unyttede ressurser som kan og bør tas i bruk til beste for alle parter. Arbeidsmulighetene kan realiseres gjennom et planmessig samarbeid mellom kommune, NAV, frivillige organisasjoner og lokalt næringsliv. Tiltaket kan organiseres som en "ressursbank" som både formidler arbeid og knytter arbeidsvillige asylsøkere til frivillige oppgaver lokalt.

Venstre vil:
gi asylsøkere rett til midlertidig arbeidstillatelse.
innføre "ressursbank" som et samarbeidstiltak mellom kommuner, NAV, lokalt næringsliv og frivillige organisasjoner.
støtte tiltak i kommunal regi som bidrar til at asylsøkere kommer i arbeid eller annen meningsfylt aktivitet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**