Årsmøteuttalelse: La de sårbare havområdene forbli oljefrie

Eventuelle olje- og gassressurser i havområder med store og sårbare naturverdier bør ligge i fred. Oppland Venstre mener kursen framover for Norge må være å bli et fyrtårn innen ny fornybar energi – ikke å bli enda mer avhengige av miljøskadelig petroleumsvirksomhet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Havn i Lofoten

Foto: Willy Vendeville | Dreamstime.com

Den rødgrønne regjeringen utreder nå om havområdene rundt Jan Mayen og den sørøstlige delen av Barentshavet bør åpnes for leting og potensielt utvinning av olje og gass. Havområdet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja har så langt ikke blitt åpnet, men flere regjeringsmedlemmer snakker nå høyt om at de ønsker en konsekvensutredning med tanke på oljeutvinning i området i neste stortingsperiode. Av hensyn til miljøet og kommende generasjoner mener Oppland Venstre at alle disse bør få varig vern mot petroleumsvirksomhet.

All petroleumsaktivitet innebærer alvorlig risiko for fiske- og fuglebestander som hekker eller gyter i området, og som representerer en viktig del av det norske biologiske mangfoldet. I arktiske strøk er det ekstra vanskelig å ha tilfredsstillende oljevernberedskap, noe som forsterker miljørisikoen. Enhver tenkelig holdbar løsning på klimatrusselen krever dessuten mindre forbruk av fossile energikilder som olje og gass. Norges viktigste klimabidrag må være en storstilt satsning på utvikling av miljøvennlig teknologi og ny fornybar energi. Å gi oljeindustrien grønt lys i havområder som inneholder store miljøverdier og naturressurser er å gå baklengs inn i framtida.

Statens egne miljøfaglige etater, Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif), fraråder petroleumsaktivitet ved Jan Mayen og store deler av Barentshavet sørøst. En samlet miljøbevegelse krever også at begge disse områdene forblir lukket for petroleumsnæringen. Oppland Venstre mener disse stemmene må lyttes til, ikke minst i en tid der olje- og gassvirksomheten på den norske sokkelen allerede er skyhøy, samtidig som verden virkelig trenger miljøpolitisk lederskap.

Olje- og gassutvinning står i dag for en fjerdedel av Norges klimagassutslipp. Til tross for petroleumsnæringens egne påstander, er det heller ikke bedre for miljøet å utvinne olje og gass på norsk sokkel enn i noen andre deler av verden. Det internasjonale energibyrået (IEA) har dessuten beregnet at en stor del av de fossile energiressursene som finnes i dag må bli liggende i bakken om vi skal klare å bremse den globale oppvarmingen. Å fortsette dagens utvinningstempo på norsk sokkel er derfor i strid med både norske og internasjonale klimamålsettinger.

Venstre går i år til valg på en ny, grønn og borgerlig regjering. Det er en forutsetning at en regjering Venstre deltar i, fører en mer miljøvennlig politikk enn den sittende regjeringen, blant annet ved å kutte utslipp av klimagasser i Norge, verne verdifull natur og gjøre det enklere og billigere å leve miljøvennlig.

Omstillingen fra en fossilbasert økonomi til en lavutslippsøkonomi må skje før eller senere. Oppland Venstre mener Norge har mye å tjene på å sette fart på omstillingen nå, framfor å vente lengst mulig. Dette krever at vi nå setter foten ned for olje- og gassutvinning i de mest sårbare havområdene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**