Årsmøteuttalelse: Få fart på biogassen i Oppland og Norge

Produksjon av biogass og bioenergi kan bli en ny og klimavennlig næringsvei for Oppland og Innlandet. I dag blir store bioressurser enten ikke utnyttet eller eksportert til Sverige og Danmark.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Stortinget har vedtatt at det skal utarbeides en nasjonal biogasstrategi og Oppland fylkeskommune utarbeider nå en ny regional plan for klima- og energi.

Oppland Venstre mener det er viktig å sette tydelige nasjonale og regionale mål for å øke produksjonen av biogass og utnytte lokale avfallsressurser. Vi vil jobbe for at Norge innen 2020 skal produsere 2 TWh biogass fra organisk avfall, husdyrgjødsel og annet organisk materiale. Minst 50 % av biogassen skal nyttiggjøres som drivstoff og all næringsrik biorest/biogjødsel skal nyttiggjøres i jordforbedring.

Oppland Venstre mener det er gode forutsetninger for å utvikle denne næringen i Oppland. Vi vil jobbe for at fylket skal sette mål om produksjon av 200 GWh biogass innen 2020. Da er det nødvendig med nye og sterkere tiltak og virkemidler for å sikre at bioressursene produseres og utnyttes lokalt.

Oppland Venstre vil kjempe for at:

Det skal bevilges mer midler til forskning og utvikling. Hele verdikjeden for produksjon og bruk av biogass og biorest må utvikles, og dagens Enova-promgram må erstattes av et som omfatter hele verdikjeden når dette utløper i 2014.
Innovasjon Norge må gi tilskudd til bygg for lagring av biorest og støtteordningene for oppgraderingsanlegg og fyllestasjoner for drivstoff må styrkes. Tilskudd for investering må løftes til 50 % for anlegg som skal ta imot husdyrgjødsel og annet avfall fra landbruket. Jordbruksavtalen må inneholde incentiver for bruk av biorest og kompost i jordbruket og tilskuddet for levert husdyrgjødsel må løftes fra 15 til 50 kr/tonn.
Avgiftsfritaket for biogass må forlenges i minst 10 år og kjøretøy på biogass må ha gis samme unntak ved beregning av vekt ved engangsavgiften som hybridbiler.
Det offentlige må gå foran ved å bruke biogass på egne busser og renovasjonsbiler og stille krav om biogass ved anbud av slike tjenester.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**