Uttalelse: Nordland Venstre krever at jernbaneutbygging i nord må inn i NTP

Følgende uttalelse ble vedtatt på Nordland Venstres årsmøte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Nordland Venstre krever jernbanesatsing i nord inn i NTP.

Gode kommunikasjonslinjer er særdeles viktig i forhold til å opprettholde en desentralisert bosetting og et næringsliv lokalisert i fylket. Nordlandsbanen må rustes opp, i første omgang med flere krysningspor, og dieseldrevne lokomotiv må erstattes med mer miljøvennlige alternativer. Kapasiteten på Saltenpendelen må økes. Det må etableres dobbeltspor på Ofotbanen. Planene for Nord-Norgebanen må løftes fram og jernforbindelse til Sverige må utredes.

Helgeland står overfor planer om utbygging av stor flyplass på Hauan, noe som kan føre til strukturelle endringer i flyplasstilbudet. Nordland Venstre mener at eventuelle endringer må møtes med utbygging av alternative kommunikasjonslinjer. Nordland Venstre vil henstille til Samferdselsdepartementet å utarbeide egen KVU (konseptvalgutredning) som belyser det totale kommnikasjonsbehovet i regionen. Satsing på jernbane og kollektivtrafikk må inn i disse planene.

En slik satsing vil gi nye muligheter for regionen, være et løft for nordområdesatsingen og et konkret og nødvendig grep i utviklingen av en effektiv, miljørettet og trygg infrastruktur for fremtiden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**