Uttalelse: Gjenreis heltidsstudenten

Følgende uttalelse ble vedtatt på Nordland Venstres fylkesårsmøte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Gjenreis heltidsstudenten

Forskning viser at gjennomføringsgraden øker sammen med en økning av studiestøtten. Nordland Venstre ønsker en snarlig realisering av en slik økning.

SSBs levekårsundersøkelse blant studenter (2011) viste at 40 % av studentene er avhengig av økonomisk hjelp fra foreldrene. 60% av studentene jobber ved siden av studiet fordi støtten fra Lånekassen ikke strekker til.

Studentene blir stadig eldre når de avslutter studiene. Mens høyeregradsstudenter i gjennomsnitt var 28,8 år ved avsluttet utdanning i 1997, har alderen økt til 31,1 år i 2007. Dette betyr at mulighetene til å oppnå full pensjonsopptjening innen fylte 67 år er ikke-eksisterende for mange.

Heltidsstudenten muliggjør at studentene kan bli brukt som en ressurs både i forskning og i undervisning. Dette kan hindre et økende frafall i høyere utdanning og gjøre at enda flere studenter gjennomfører på normert tid. En økning i studiestøtten for å realisere heltidsstudenten handler først og fremst om å heve kvaliteten i norsk høyere utdanning. Et første steg i dette arbeidet er å prisregulere studiestøtten, og øke studiestøtten til 11 måneder.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**