Vil styrke det private eierskapet

Venstres Borghild Tenden lanserte i dag 5 tiltak for å styrke det mangfoldige, spredte privat eierskap i norsk næringsliv. Tenden pekte på at både målrettede skatteregler, økt tilgang på kapital, bedre vilkår for selvstendig næringsdrivende, lettere oppstartsfase for nye bedrifter og et moderne offentlig virkemiddelapparat er avgjørende for å lykkes.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Borghild Tenden

Foto: Venstre

I en interpellasjonsdebatt i Stortinget i dag sa Tenden at regjeringen dessverre har vært langt mer opptatt av å styrke det statlige eierskapet på en rekke områder — på bekostning av det private og lokale eierskapet. Det har skjedd gjennom en målbevisst politikk, gjennom skatte-endringer, gjennom endringer i det offentlige virkemiddelapparat og gjennom store — og ikke spesielt lønnsomme — investeringer i milliardklassen, f.eks. det famøse inntoget i Aker.

-Venstre vil ha en annen politikk som støtter opp om det mangfoldige private eierskap som er viktig for maktfordeling og for å sikre at utvikling skjer spredt over hele landet. Heldigvis er det et syn som deles av alle opposisjonspartiene og et område hvor vi vil ha små problemer med å bli enige om å føre en ny og mer framtidsrettet politikk når det blir et nytt flertall etter valget ved høsten, sa Tenden

Tenden lanserte følgende tiltak som Venstre vil arbeide for å få gjennomslag for etter høstens valg:

1) Bedre forholdene for selvstendig næringsdrivende
Svært mange bedriftseiere starter opp som selvstendig næringsdrivende med en idé som sakte, men sikkert vokser til en bedrift med flere ansatte. Derfor er det viktig å legge forholdene til rette for at flere kan teste en idé og følge en drøm.

2) Gjøre oppstartsfasen enklere for nye bedrifter
Mange bedrifter og bedriftseiere kvier seg for å ansette medarbeidere i oppstartsfasen. Derfor vil Venstre fjerne arbeidsgiveravgiften de første 3 årene for nystartede bedrifter med mindre enn 5 ansatte.

3) Økt kapitaltilgang
Tilgang på risikovillig kapital er helt avgjørende for at mange bedrifter blir etablert og lykkes med å komme over den kritiske fasen fra ide til butikk.
Venstre ønsker å styrke kapitaltilgangen — spesielt til de minste bedriftene i den mest kritiske fasen. Derfor vil Venstre innføre en såkalt «KapitalFunn-ordning» som innebærer skattestimuli for private eiere som forplikter seg til langsiktige investeringer i nystartede bedrifter.

4) Et moderne og målrettet virkemiddelapparat
Det offentlige virkemiddelapparatet må rettes mer inn mot å være en støttespiller til private eiere heller enn å gå inn i rollen som eier i stedet for private. Et eksempel på feilslått offentlig virkemiddelapparat er når Investinor går sammen med noen av Norges rikeste investorer for å raide alpinanlegg på østlandet. Da får vi et halvoffentlig og sentralisert eierskap i stedet for et lokalt, privat eierskap.

5) Et skattesystem som stimulerer privat eierskap i norske arbeidsplasser
I tillegg til endringer i formuesskatt og etablering av en kapitalFunn-ordning vil Venstre bruke skattesystemet til å stimulere til privat eierskap gjennom å avvikle arveavgiften og øke skattefradrag for kjøp av aksjer i egen bedrift.

I tillegg er generelle virkemidler som forenkling og en forsiktig og fornuftig nedtrapping av det offentlige eierskapet gode tiltak for å styrke det private eierskapet.
– Gjør vi disse grepene, stimulerer vi til et mangfoldig, privat, spredt og lokalt eierskap i norske bedrifter og arbeidsplasser, sa Tenden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**