Viktig å tenke langsiktig for regionen

I kveldens bystyredebatt om den strategiske næringsplanen for regionen hadde Venstres Kjartan Alexander innlegg. — For Venstre er det viktig å se framover. Vi må passe på at petrobedriftene ikke suger til seg alt av entrepenørskap og innovasjonskraft. Men at det også blir rom for å utvikle de framtidsrettede energiformene, sa han.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

 Venstres Kjartan Alexander Lunde

Venstres Kjartan Alexander Lunde
Foto: Mari Halvorsen

Les hele innlegget her:

Ordfører,

Det er kjempebra at vår region har en slik plan som dette. Og det er bra at vi i lengre tid allerede har hatt en næringsplan for hele regionen.

Stavangerregionen er Norges tredje største byregion og består av 15 kommuner som utgjør et felles arbeids-, bolig og servicemarked. Det er klart at når Nærmere 300 000 mennesker bor, arbeider og studerer her så trenger vi et godt samarbeid mellom kommunene.
I tillegg vil det komme titusenvis av flere mennesker til vår region i løpet av de neste tiårene.

Regionen vår mangler et velfungerende kollektivsystem. I årene framover trenger vi en betydelig opprustning for at vi skal få en god infrastruktur, med skinnegående bybane og flere bussfelt. Vi trenger både satsing på bybane, tog, bussfelt og gang- og sykkelveier, dersom vi i de neste tiårene skal kunne opprettholde vår regions konkurransekraft. Det sier også denne planen.

Miljø, olje

Foto: Luth

I dag har rundt 40 oljeoperatørselskaper sitt internasjonale eller norske hovedkontor i Stavangerregionen. Samtidig har nesten 40 prosent av alle norske oljeserviceselskaper sin base i Rogaland. Statlige virksomheter og organisasjoner som Petoro, Oljedirektoratet, Petroleumstilsynet og Norsk olje og gass har også sine hovedkontor i Stavanger. Venstre vil at regionen skal være verdensledende innen energisektoren med en leverandørindustri i verdensklasse.

Petroleumssektoren har viktig kompetanse som er grunnlaget for ny teknologi og nye arbeidsplasser innen fornybarsektoren, og Venstre vil aktivt støtte opp om slik innovasjon.

Ute i Europa snakkes det for tiden mye om hvordan kontinentet skal bli mer uavhengig av fossil energi, både av klimapolitiske og geopolitiske årsaker. Det er viktig, spesielt i vår region, at vi ikke går motsatt vei og blir mer avhengige av oljenæringen. Da vil vi risikere å plutselig få en bråere og mer smertefull omstilling i framtiden enn hva som er nødvendig.

Ordfører, for Venstre er det viktig å se framover. Vi må passe på at petrobedriftene ikke suger til seg alt av entrepenørskap og innovasjonskraft. Men at det også blir rom for å utvikle de framtidsrettede energiformene. Slik så kan vi legge fundamentet for at vår region også er energiregionen i framtiden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**