Venstre vil ha nasjonalpark i Østmarka

Byrådet i Oslo ønsker å etablere nasjonalpark i Østmarka. — Dette er et unikt skogsområde med stor verneverdi i umiddelbar nærhet til byen. Nærheten og den økte bruken av marka er viktig for etableringen av en nasjonalpark, sier Venstres nestleder og miljøbyråd i Oslo, Ola Elvestuen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

 - Østmarkas indre deler er det eneste skogsområdet på Østlandet som er så uberørt og har så store verneverdier at det egner seg som nasjonalpark, sier Elvestuen.

– Østmarkas indre deler er det eneste skogsområdet på Østlandet som er så uberørt og har så store verneverdier at det egner seg som nasjonalpark, sier Elvestuen.
Foto: Sondrekv / Wikipedia

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell opplyser at også regjeringen går inn for etablering av nasjonalpark i Østmarka. Byrådet i Oslo har over en tid arbeidet med planene om nasjonalpark i Østmarka. Formålet med etableringen er å ta vare på naturverdier, rekreasjon og friluftsliv. Det betyr at dagens turveier og løypetrasseer opprettholdes, samtidig som det legges til rette for framtidig bruk av marka.

 Østmarkas venner og mange andre har vist engasjement i saken og det setter vi pris på, sier Ola Elvestuen.

Østmarkas venner og mange andre har vist engasjement i saken og det setter vi pris på, sier Ola Elvestuen.
Foto: Bård Ek

Uberørt
– Østmarkas indre deler er det eneste skogsområdet på Østlandet som er så uberørt og har så store verneverdier at det egner seg som nasjonalpark. Området har en naturtype som ikke er vernet andre steder i landet. Østmarkas venner og mange andre har vist engasjement i saken og det setter vi pris på, sier Ola Elvestuen.

Oslomarka er et av de viktigste friluftsområdene i Norge. Halvparten av Oslos befolkning bruker Østmarka, og bruken er økende.

Nasjonalparksenter
Ola Elvestuen ønsker også nasjonalparksenter i Oslo.

– Jeg ser for meg et senter hvor alle nasjonalparkene i Norge er representert og kan markedsføre seg selv. Kanskje et slags opplevelsessenter hvor man kan få informasjon før man besøker parkene, sier han til Dagsavisen.

Høyere status
– En nasjonalpark vil føre til at området får høyere status og mer oppmerksomhet enn i dag. Derfor foreslår Byrådet at staten bør opprette et nasjonalparksenter og bidrar med midler til skjøtsel, tilrettelegging og informasjon, sier Elvestuen.

Forslaget til nasjonalpark i Østmarka omfatter et areal på totalt ca 60 km2. Av dette eier Oslo kommune om lag 30 km2, Ski og Enebakk om lag 5 km2 hver mens ca. 20 km2 er privat grunn. Forslag til nasjonalpark fremmes for Miljøverndepartementet. Fra før har Østmarka status som naturreservat.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**