Uttalelse fra Agder Venstre: Ny regjering blir best med Venstre

7 måneder før stortingsvalget er det klart at det er god sjanse for et
regjeringsskifte i høst. Det er opp til velgerne hvilken politisk kurs
et skifte skal føre til. Norge trenger en regjering som setter folk
først og sikrer sterke fellesskap i møte med levekårsutfordringer.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Norge trenger en regjering som satser sterkt på forskning, kunnskap og verdiskaping, og som tar klimautfordringene på alvor. De rødgrønne partiene vil i valgkampen prøve å tegne et bilde av en
blå-blå regjering med de mest konservative kreftene i samfunnet som det eneste alternativet til dagens regime. Dette bildet er ikke riktig.

Agder Venstre står i en borgerlig tradisjon der liberale og moderate konservative krefter samarbeider. Det motsatte, et borgerlig samarbeid mellom de mest konservative kreftene, betyr mindre mangfold og toleranse, dårligere miljøpolitikk og færre radikale ideer. Dette ser vi
blant annet i flertallssamarbeidet i Kristiansand bystyre. Det er velgerne som setter sammen et eventuelt nytt flertall på Stortinget og som avgjør hvordan en ny regjering vil se ut.

Agder Venstre vil peke på 4 områder der Venstre vil utgjøre en forskjell om vi får styrke til å delta i en ny regjering:
Miljøpolitikk:
Gjennom klimaforlikene på Stortinget har opposisjonen trukket regjeringspartiene i miljøvennlig retning. Et sterkt Venstre er en forutsetning for at en borgerlig regjering skal videreføre en offensiv
miljøpolitikk med klare mål for reduksjoner i utslipp og for vern av natur og biologisk mangfold. Etter Arbeiderpartiets vedtak om å åpne foroljeboring i Lofoten, Vesterålen og ved Senja er det klart at kreftene som vil verne natur og fiskeri må styrkes i valget. For Agder er det viktig at miljøvennlig transport som tog og kollektivtrafikk bygges ut sammen med nødvendig veiutbygging.

Utdanning og forskning
Venstre ser på skole og utdanning som samfunnets viktigste oppgaver og som en verdi i seg selv. Venstre vil styrke læreren gjennom rett og plikt til videreutdanning og en femårig lærerutdanning. Satsning på lærere er den beste investeringen vi kan gjøre for elevene. Venstre vil også avbryte den sittende regjeringens 8 år lange hvileskjær i forskningsinnsatsen og øke denne innsatsen til 3% av bruttonasjonalprodukt.

Velferd

Venstre mener et velferdssamfunn måles etter hvordan vi tar vare på de svakeste. I Norge er det ikke lenger viktigst å gi mer til alle, men å hjelpe enkeltmennesker som trenger det. Venstre vil styrke kommunene og gi dem større ansvar for helse- og omsorgstilbudet slik samhandlingsreformen legger opp til, men ikke har innfridd. Det er viktig at levekårsutfordringene på Agder tas tak i av en ny regjering. Venstre vil prioritere bedre til fordel for de svakeste. Slik at for
eksempel barnehager kan bli billigere for denne gruppen og at elever som står i fare for å droppe ut fra skolen får bedre oppfølging.

Mangfold og integrering

Kampen for asylbarnas skjebne viser hvor rå norsk asylpolitikk har blitt. Venstre vil kjempe for at Norge skal være et samfunn som ikke bare bekjenner seg til kristne og humanistiske verdier, men også praktiserer dem.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**