– Utfordrer menn og kvinner til stemmeduell

Åse Birgitte Skjærli er andre kvinne ut som blir intervjuet i anledning Stemmerrettsjubileet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Åse Birgitte Skjærli sitter i kommunestyret for Venstre i Nes. Der er hun faktisk første kvinnelige representant fra Venstre på denne siden av verdenskrigen.

Det er 100 år siden kvinner fikk allmenn stemmerett i Norge. Trenger vi egentlig en 100-årsmarkering av dette?

Åse Birgitte Skjærli

Foto: Birger Areklett

Allmenn stemmerett for kvinner i Norge er viktig å markere. Det sier mye om den norske kulturen både historisk og i dag, at Norge var tidlig ute med å gi kvinner rett til å stemme ved lokalvalg og stortingsvalg. Likestillingen i landet vårt står sterkt og er ikke et resultat av en nyere politisk korrekthet. Den er et resultat av at vi til alle tider har hatt dyktige, sterke kvinner som har krevd å bli hørt og sett i samfunnsdebatten. Jeg mener det er viktig å sende et tydelig signal om at dette skal fortsette også inn i fremtiden, og at det er en holdning vi mener er menneskelig korrekt og bør ikke bare aksepteres, men også adopteres av andre.

For noen og 100 år siden kjempet man for retten til å stemme. I dag velger store grupper ikke å benytte seg av denne retten. Hvordan kan vi øke valgdeltakelsen i befolkningen?

Åse Birgitte Skjærli

Foto: Birger Areklett

Norge er et rikt land, kåret til et av verdens beste land å bo i. Det store gjennomsnittet av befolkningen har det godt og krever ikke “Change”. Den norske modellen gir de aller fleste sikkerhet og trygghet, og selv om vi har mange partier å velge mellom er forskjellen mellom dem likevel små når det kommer til å videreføre det sosiale sikkerhetsnettet. For å øke valgdeltakelsen må vi øke engasjementet i samfunnet. Debatten må gå handle om hvor vi vil at Norge skal være om 40 år innen skole, samferdsel, helse, arbeidsliv, etikk og sosialt samfunnsansvar. Da utfordrer vi velgerne til å ta standpunkt, til å forholde seg til ulike scenarier og ikke bare små grader av ulike løsninger på detaljnivå. Forskjellen mellom partiene vil bli tydeligere, dette vil øke engasjementet og igjen føre til økt valgdeltakelse.

Til slutt vil jeg få gratulere Norge med jubileet, og utfordre menn og kvinner til en liten stemmeduell ved førstkommende stortingsvalg. La oss se hvilket kjønn som klarer å få høyest deltakelse!

Les tidligere saker om Stemmerettsjubileet:
Trine Skei Grande: – Modige kvinner har satt dagsorden
Vi markerer Stemmerettsåret 2013

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**