Ja til fylkesscenen

Uttalesle fra årsmøtet: Fredrikstad Venstre mener den endelige utredningen av ny fylkesscene viser en realistisk driftsmodell som vil skape nye muligheter for kulturlivet i Østfold og Fredrikstad. Vi sier derfor ja til fylkesscenen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Kultur, teater

Østfold og Fredrikstad har i dag mange scener med relativt lik størrelse og driftsmodell. Venstre er ikke for fylkesscenen fordi det er behov for flere scener, men fordi fylkesscenen har en størrelse og en driftsmodell som ingen andre scener tilbyr i Østfold i dag.

Scenen vil være skreddersydd for akustisk musikk, opera, samtidsdans og nysirkus — uten at dette utelukker andre uttrykksformer – med en størrelse og en teknisk utforming som ikke finnes i Østfold i dag. I tillegg legger driftsmodellen opp til utstrakt egenproduksjon på fylkesscenen, noe Venstre har etterlyst over lengre tid. Med egenproduksjon i samarbeid med aktører som Opera Østfold og Østfold Teater, vil fylkesscenen bidra til at vi får bygd opp sterke kunstfaglige og scenetekniske miljøer i Østfold og Fredrikstad. Kulturtalenter med ambisjoner skal ikke lengre måtte flytte fra fylket for å jobbe med det de brenner for. Fylkesscenen kan være starten på Venstres langsiktige mål om et kulturuniversitet i Østfold og Fredrikstad.

Venstre er også for fylkesscenen fordi det fremstår som et økonomisk edruelig prosjekt. En totalkostnad på ca. 300 mill. er en brøkdel av hva andre sammenliknbare fylker og kommuner har brukt på tilsvarende profesjonelle scener. At staten dekker 33 % av investeringskostnaden taler også til prosjektets fordel. For Fredrikstad kommune er fylkesscenen også et økonomisk edruelig prosjekt siden stat og fylke totalt dekker 66 % av investeringskostnaden, og fylkeskommunen 50 % av driftsutgiftene.

Fylkesscenens suksess er avhengig av eierne, de ansatte ved scenen, og ikke minst kulturlivet i fylket. I et fylke hvor man gjennomgående bruker mindre penger på kultur enn resten av landet, mener Venstre at det er på tide å ha ambisjoner på kulturens vegne. Derfor sier Venstre ja til fylkesscenen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**