Presisering i hennhold til utalelsen fra årsmøtet

Etter at uttalelsen fra Orkdal Venstre sto på trykk i avisa Sør Trøndelag kom det motsvar fra Jeger og Fisk . Dette ønsker styret i Orkdal Venstre å gi et svar på, ved at vi presiserer vårt forslag:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Angående Orkdal Venstre syn på framtida for Grytdalen og Songlieiendommen.

Viser til leserinnlegg i avisa-ST den 26.01.2013, der Arild Gjertsen i Sør-Trøndelag JFF etterlyser bærekraft i Orkdal Venstres syn på framtidig utvikling og bruk av Songlieiendomen og Grytdalen. Gjertsen «undres» på hvor Orkdal Venstres påstand om at NINA og NTNU støtter utvidet vern og opprettelse av et biologisk referanseområde er hentet fra. Han mener dette ikke er et offisielt syn fra nevnte institusjoner. Ut fra dette er Gjertsen forundret over at et politisk parti ikke sjekker mer før slike viktige vedtak fattes.

I et brev til Naturvernforbundet i 2011, beskriver administrerende direktør Norunn S. Myklebust i NINA, tanker rundt framtidig bruk av Songli og Grytdalen. Her står det blant annet at «NINA meiner at Songli med områda rundt er godt egna til å bli eit referanse- og forskingsområde for biologisk mangfald. Med sine naturkvalitetar og lokalisering nært ein sentral miljøforskingsby som Trondheim, bør det ligge unike moglegheiter her».I et annet brev til Naturvernforbundet i 2012 skriver leder for Senter for Bevaringsbiologi (CCB) ved NTNU Bernt-Erik Sæther blant annet følgende: Som leder av CCB vil jeg derfor støtte det arbeidet som drives for å verne Grytdalen. Tilgang til et slikt relativt uberørt område så nært Trondheim vil kunne bli av stor betydning for den omfattende forskning og undervisning som drives i Trondheimsmiljøet omkring spørsmål knyttet til bevaring av det biologiske mangfoldet for framtidige generasjoner.”

Ut fra disse uttalelsene fra direktør i NINA og leder for Senter for Bevaringsbiologi ved NTNU, har Orkdal Venstre hatt den oppfatning om at både NINA og NTNU mener at Grytdalen er egnet som referanseområde for biologisk mangfold, og som en naturlig konsekvens av dette, også støtter utvidet vern. For å unngå unødvendige misforståelser rundt dette skal vi selvfølgelig sørge for at dette presiseres nærmere i vårt videre arbeid med saken. Vi kan videre forsikre Gjertsen om at Orkdal Venstre har satt seg godt inn i denne saken, og at årsmøtevedtak er gjort på bakgrunn av dette.

Dette er derimot ikke første gang Gjertsenpåstår at Orkdal kommunen og det politiske miljøet i kommunen ikke har satt seg godt nok inn i saken. I et avisinnlegg fra 2011 (som også er sendt over til Miljøverndepartementet) antyder Arild Gjertsen at Orkdal kommune er ført bak lyset av Naturvernforbundet i saken rundt utvidet vern av Grytdalen. Både Grytdalens Venner og Naturvernforbudet har etter Orkdal Venstres mening opptrådt både redelig og ærlig ovenfor Orkdal kommune i denne saken. I den anledning skal det også nevnes at Grytdalens Venner fikk tildelt Orkdal kommunes miljøpris i 2011.

Når det gjelder bærekraftig utvikling av Grytdalen er Orkdal Venstre mer opptatt av miljømessige bærekraft enn økonomisk bærekraft. Grytdalen og Songlieiendommens store kultur- og naturverdier kan etter vårt syn ikke bare vurderes etter økonomi bærekraft, men som en nasjonal naturskatt.

Vi oppfordrer alle parter i denne saken, inklusiv Arild Gjertsen og Sør-Trøndelag JFF, til å bruke tid og ressurser på å argumentere for egne forslag og syn på drift av Songlieiendommen, isteden for å «snakke ned» andres forslag til løsning. Uavhengig av hvilken løsning som velges for drift og vern av Songlieiendommen og Grytdalen, vil Orkdal kommune ha en viktig rolle. En god dialog med Orkdal kommune vil derfor være viktig også for Sør-Trøndelag JFF.

Styret Orkdal Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**