Kvinner og menneskerettigheter fellesnevner for Nobelnominasjoner

Trine Skei Grande og Borghild Tenden har nominert to kvinner til Nobels fredspris 2013, nemlig fredsaktivisten Aminatou Haidar fra Vest-Sahara og «uigurenes mor» Rebyia Kadeer. Nominasjonene begrunnes ut fra kvinnenes kamp for menneskerettigheter — i konflikter som ofte omtales som «glemte».

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Borghild Tenden og Trine Skei Grande

Foto: Ingvild Boe Hornburg

– Venstre har lenge vært engasjert i både saharawienes og uigurenes sak, som representerer konflikter som ofte «glemmes» i den vestlige offentligheten. Fellesnevneren for våre nominasjoner er kvinners kamp for menneskerettigheter, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

Fredelig løsning i Vest-Sahara
Skei Grande står bak nominasjonen av fredsaktivisten Aminatou Haidar fra Vest-Sahara.

– Aminatou Haidar er et sterkt symbol for sitt folk og en av de fremste lederne i kampen for respekt for folkeretten, menneskerettighetene og prinsippet om tidligere kolonifolks rett til selvbestemmelse. Med fare for eget liv kjemper hun for en fredelig løsning i konflikten om Vest-Sahara og for rettighetene til de politiske fangene, samvittighetsfangene og de forvunnede i sitt eget hjemland, som omtales som Afrikas siste koloni, påpeker Skei Grande

Uigurenes mor
Tenden har på sin side nominert Rebiya Kadeer — ofte kalt "uigurenes mor". Uigurene er den opprinnelige urbefolkningen i den kinesiske provinsen Xinjang. De har i årene etter Kinas okkupasjon i 1949 vært utsatt for en massiv kulturell undertrykkelse, og mangler grunnleggende rettigheter som ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og religionsfrihet.

– Rebiya Kadeer har dedikert sitt liv til å kjempe for sitt undertrykte folks demokratiske rettigheter. Ved å gi Nobels fredspris 2013 til Kadeer vil man legge ytterligere press på Kina i forhold til å redusere den omfattende undertrykkelsen som i dag finner sted, understreker Tenden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**