Legendariske kvinner

Leder for Askøy Venstre, Daniel Gunnarsen, skriver i dagens utgave av Askøyværingen (29.30.13) om kampen for kvinners stemmerettighet i 1913, og dens mange pådrivere.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

1913 - Almenn stemmerett med tekst

Foto: Bilde fra Eidsvoll

I år er det hundre år siden kvinner fikk full stemmerett i det som i dag blir betegnet av verdenssamfunnet som verdens beste land. En rettighet som de fleste av oss tar som en selvfølge i dagens samfunn, selv om det ikke alltid har vært slik. For selv i verdens beste land har det ikke alltid vært like enkelt å være borger, spesielt ikke om man har tilhørt det kvinnelige kjønn. I forkant av 1913 jobbet flere organisasjoner for kvinners rettigheter, deriblant Norsk Kvindesagsforening (NKF) og kvindestemmeretsforeningen (KNS).
De to organisasjonene jobbet for å fremme kvinners rettigheter i det norske samfunnet, samt likestilt stemmerettighet på kommunalt og nasjonalt nivå. Det var disse to organisasjonene som la grunnlaget for det som mange i dag tar for gitt.

Det sies at en organisasjon er så god som dens medlemmer, noe som de to øvrige organisasjonene ikke er et unntak for. For hadde det ikke vært for sterke kvinner som Gina Krog og Fredrikke Marie Qvam, samt mange flere kvinner, hadde vi kanskje ikke feiret 100års jubileet for kvinners stemmerettigheter den dag i dag. Vi skal se samlet tilbake på denne store seieren som et vakkert kapittel i norsk historie.

Anna Rogstad

Foto: Norsk Folkemuseum / Foto: Anders Beer

Samtidig som vi skal feire det norske demokratiet, må vi huske på at kampen for likestilt stemmerett mellom de to kjønnene fortsatt pågår for fullt i flere land. Mange kvinner verden rundt opplever fortsatt diskriminering som følger av at kun menn har stemmerett. I republikken Libanon må kvinner fremlegge bevis for at de har gått på grunnskole for å kunne stemme ved kommunalt og nasjonalt valg; et kriteria som ikke gjelder om man er mann. I kongeriket Saudi Arabia har kvinner fortsatt ikke lov til å stemme eller stille til valg, selv om slike rettigheter for kvinner i nyere tid har blitt innvilget av landets myndigheter til å finne sted i 2015. I kongeriket Brunei har kvinner lov til å stemme ved kommunalt valg, men ikke ved nasjonalt valg. Det er med andre ord ikke en selvfølge at alle kvinner i verden har grunnleggende demokratiske rettigheter.

Som venstremann og nordmann står prinsippet om likestilling mellom kjønnene sterkt. I en verden som stadig blir utsatt for store utfordringer, må man ivareta og fremme prinsippet om likestilling. Kvinner som menn bringer like mye til velferdsstaten, noe som skal verdsettes og stadfestes.

Med vennlig hilsen,
Daniel Gunnarsen
Leder, Askøy Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**