Verdens beste premie – Min dag med Trine på Stortinget

Onsdag 21. november var det min tur til å cashe inn premien jeg fikk for innsatsen under Venstres velferdskampanje på forsommeren 2012. Kall det gjerne nybegynnerflaks, men de som fant ut at jeg fortjente premien skal vite at jeg virkelig satte pris på den.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


21. november skulle jeg tilbringe en hel dag sammen med Trine Skei Grande på Stortinget. Jeg hadde gledet meg LENGE! Dagen var kommet da jeg skulle henge i skjørtene på partileder Trine på Stortinget, være flue på veggen i møter, under debatter og intervjuer, lunche og gå på do sammen (neida, ikke det siste).

Stortinget November morgen

Foto: Privat

Søvnløs Litt vanskelig å sovne natten i forveien, men heldigvis gikk det greit å våkne til vekking 0630. Smekkfullt tog fra Lier en regntung, mørk, men varm novembermorgen. Fra Nationalteateret pyntet gatelysene vakkert opp Karl Johans gate helt fram til Stortinget, og det kilte litt i magen da jeg åpnet de 3 meter høye dørene inn til demokratiets storstue.

Trines dørskilt

Foto: Privat

Ærverdige lokaler. Etter en kjapp sikkerhetssjekk, dekorert med et besøkskort, ble jeg sittende og vente på Anne Solsvik, som skulle ta meg rett til Venstres Stortingsgruppe sitt første morgenmøte: "Dagens Mediebilde" Innerst i enden av en lang (!) teppebelagt korridor sitter landets skarpeste hjerner (helt objektivt sett selvsagt) med hver sin morgenkaffe og diskuterer hvilke saker Venstre kan markere seg på i dag. Det planlegges hvem som skriver hva, hvem som stiller i hvilke debatter, og hvilke saker som skal frontes. Venstres to stortingsrepresentanter, og teamet rundt jobber beinhardt for å fremme Venstres politikk. Det skal sies; det er ingen andre partier under sperregrensa som har det samme apparatet rundt som Trine og Borghild har. Som Trine har sagt mange ganger; De gleder seg til resten av Venstre-gjengen kommer neste år!

Trine med EGGE akevitt

Foto: Privat

Ædle dråber. Da morgenmøtet var unnagjort fikk jeg lurt inn en liten gaveoverrekkelse fra oss i Lier Venstre: En flaske med EGGEakevitt fra Egge gård i Lier. En gründerbedrift som vi kanskje får besøkt under valgkampen i 2013.. Edle, lokale dråper til dama som faktisk digger, og samler, på akevitt (!) Rådgiver Jan-Christian ble ørlitegranne misunnelig tror jeg.

Så bar det av gårde til Stortingets spørretime, og i dag var det litt mer hektisk enn normalt fordi statsministeren (les: Jens) skulle komme. Mye presse, og Trine ble intervjuet før spørretimen startet. For meg som ikke er vant til det, så ble det litt surrealistisk å se alle kjente tv-fjes haste rundt i gangene. Men det er jo på Stortinget de hører hjemme, her er det jeg som er fremmed fugl.

Trine på spørretimen

Foto: Privat

Venstre fikk stille fjerde spørsmål til Jens Stoltenberg, og etter at statsministeren erklærte seg inhabil i spørsmålet om surrogati fra Krf, (fordi han kjenner en som akkurat har hentet barn fra en surrogatmor i USA) åpnet Trine med " Jeg går ut ifra at statsministeren kjenner noen fattige, men likevel kan svare på mitt spørsmål.." He he, Jeg liker den dama!

Paneldebatt neste. Etter spørretimen var det Oslo Kongressenter neste, og Arbeidslivets klimakonferanse. En kjapp spasertur, og vi var framme. Debatten dreide seg om hvordan norske fagforeninger (Unio og YS) kan være med på å trekke norsk arbeidsliv i en grønnere og mer bærekraftig retning.

Taco-lunch. Etter dette var det rett tilbake til Stortinget og taco-lunch, og innerst i Stortingsrestauranten med ryggen mot vinduet fortalte Trine meg om de uskrevne husreglene i "kantina". Pressens bord der, Arbeiderpartiet der, Høyre der, Frp bak der osv.. Man bør helst ikke sette seg på feil bord! Må si at jeg var fornøyd med min egen plassering, mellom partileder Trine og nestleder Terje Breivik he he

Ukens Gruppemøte.Neste post på programmet var Venstres ukentlige gruppemøte, hvor stortingsgruppa møter resten av Venstres organisasjon, og man oppdaterer hverandre på hva som har skjedd siden forrige uke, hvilke mål er oppnådd, og andre resultater. Der stiller generalsekretær Trond, representanter fra Unge Venstre og Venstrekvinnelaget m.fl. Jeg prøvde å sitte så stille som mulig og slurpe i meg kaffe så lydløst som mulig. Jeg har dyp respekt for den jobben disse menneskene gjør. Men da møtet nærmer seg slutten og agendaen flyter litt ut, så spør plutselig Trine; "Ja Tove, har du hatt en bra dag her sammen med oss i dag?" "Øh, ja .." He he, og jeg kjenner bare rødmen komme bankende opp i kinnene før jeg får fullført setningen. Ikke særlig komfortabel med alles blikk på meg. Men jeg fikk i alle fall sagt at det har vært en strålende dag så langt, og at jeg virkelig har hatt utbytte av det jeg har opplevd så langt.

Var dette alt??? Etter gruppemøtet så er egentlig dagen over, men Trine blir kalt inn til tv-debatt i Aktuelt på NRK, og da ingen av rådgiverne hennes har tid til å bli med henne, så rekker jeg opp hånda og melder meg til tjeneste. Hadde bestemt meg for å få maksimalt ut av dagen, og dette er kjempespennende! Trine må av gårde for å kjøpe neste halvårs forbruk av kattemat og kattesand, og hun gir meg beskjed om å plukke henne opp hjemme i taxi litt over 7. Jeg henger med rådgiver Anne videre til et møte på Venstres hus, før jeg slår i hjel en time på Glasmagasinet med litt julegavekjøp.

Litt over 7 stopper drosjen i Gamlebyen og sammen kjører vi til NRK-huset på Marienlyst. Det er hyggelig å være sammen med Trine. Jeg tror ikke det bare er meg som slapper av sammen med henne. Hun er et raust, varmt og inkluderende menneske som det er lett å bli glad i. Praten går lett og hun forteller meg akkurat det jeg trenger å vite for ikke å kløne det til. Forbereder meg på det som skal skje. Anne hadde også fortalt meg om koordinatoren inne på NRK-huset. En dame på snart 67 som får ting til å gå lett som en plett. Hente, bringe, serve, pleie, veilede. Rigmor, et unikum, som forteller oss at hun ikke har lyst til å slutte å jobbe når hun blir 67. Kan ikke vi ordne det sånn at hun kan fortsette? Det må da kunne gå an!?

Trine på Aktuelt Debatt

Foto: Privat

NRK debatt.Før Trine skal på, sammen med Ap-politiker Lise Christoffersen, er det ulvedebatt. En debatt jeg selv er rimelig engasjert i, og som i dag inkluderer Nina Jensen fra WWF, en representant fra Miljøverndepartementet, sauebonde Gjermund Eggen, og tidligere landbruksminister Lars Peder Brekk. Det er ganske festlig å stå i kulissene og se Brekk hisse seg opp, og se at Jensen fra WWF uttrykke seg klart og tydelig "Det er snakk om 25 ulver, og jeg har 25 nordiske interesseorganisasjoner, med til sammen 800 000 medlemmer i ryggen " Debatten er opphetet og går langt på overtid, og programleder Ole Torp med sin hvite manke gir fullstendig beng i produsentens kroppsspråk som sier "KUTT, KUTT, KUTT". Endelig rundes det av, og Brekk raser ut av studioet, tydelig irritert. Jeg får gitt en tommel opp til Nina Jensen før hun forsvinner ut. WWF og Venstre er på samme lag. Helt greit at det tok tid.

Så er det Trines tur. Hun og Lise Christoffersen skal debattere "asylbarna" som trues med utkastelse, og som Venstre mener bør få bli i Norge. Jeg kan røpe at Trine stilte uten manus. Dette kan hun. Lise derimot satt og pugget i "sminken" og i venterommet før de skulle inn. Det er tydelig hvem som er på defensiven, og Lise avbryter stadig før Trine får snakket ferdig. Lise prøver å forsvare regjeringens politikk, påstår at de får til mye og at regelverket er i ferd med å endres. Trine svarer på sin koselige og beherskede nordtrønderdialekt at barn skal slippe å ta ansvar for valg som foreldrene har gjort, og at barn som har vært mer enn tre år i Norge må vurderes på en annen måte enn de blir i dag. Det er virkelig ikke noe som får partilederen vår ut av fatning. Hun hadde ett mål i kveld, fortalte hun meg i taxien, og det var å gjøre folk trygge på Venstres politikk. Og det tror jeg hun klarte.

NRK Ole_Trine_Tove

Foto: Privat

Flua på veggen. Så er det over, og min tid i kulissene er slutt. Jeg får en super souvenir før vi dro; ett bilde av trainee Tove fra Lier mellom Trine og Ole Torp. Et flott punktum på en fantastisk innholdsrik dag.
På vei ned til Oslo S sitter vi og snakker om katter og hunder i baksetet. Trine synes katter er fantastiske. Det er deilig å komme hjem til dyrene og slippe å være sjef. Jeg får en stor og varm klem før jeg hopper ut i kvelden. Sånn er livet som politiker. Lange dager, sene kvelder, uforutsigbar timeplan, men du og du så spennende!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**