Fra eie til leie – hjemkjøpsordning for de som leier kommunal bolig

Formannskapet i Sola behandlet idag en sak knyttet til prispolitikk for kommunale boliger og -tomter. En del av saken var knyttet til salg fra “leie til eie”. Venstre tok til orde for at ordningen burde brukes mer aktivt i Sola, og at denne kunne være et effektivt virkemiddel for å unngå å reprodusere fattigdom. Venstre foreslo derfor at det skulle opprettes en egen sak knyttet til ordningen der man fikk etablert regler i forhold til prissetting av boligene. Forslaget ble støttet av et enstemmig formannskap.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Venstres gruppeleder, Anja Berggård Endresen, sa i sitt innlegg at ordningen “fra leie til eie” burde videreutvikles, slik at flere Solabuer i kommunale leiligheter skulle være i stand til å kjøpe sin egen bolig. Også mennesker med lav egenkapital og vedvarende lav inntekt bør få anledning til en hjemkjøpsordning for kommunale boliger.

Det er økonomisk lønnsomt å være boligeier. Man vil som eier av egen bolig få skattefradrag, muligheter til å ta opp lån med pant i boligen, man vil kunne ta med seg eventuell verdigstigning og etter et endt liv, vil man etterlate seg arv.

Lommebok, penger

Foto: Microsoft

Hjemkjøpsordningen er en god metode for å unngå å reprodusere fattigdom. Derfor tok Venstre til orde for å opprette en egen sak knyttet til ordningen slik at rådmannen kunne redegjøre for hva som fulgte av tilrådningen “Ved salg fra leie til eie, skal boligen prises ut fra kostpris ved byggeår pluss KPI for byggebransjen”. Da vil man lettere kunne effektuere prinsippet bak ordningen og åpne opp for hjemkjøp hos flere boligleietakerene enn den ene som hittil har fått benyttet seg av ordningen i Sola. Fra andre politiske hold ble det blant annet pekt til Gjesdal som i større grad har gjennomført ordningen.

Les mer om saken i artikkelen fra Rogalands Avis.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**