Når Hovedutvalg for oppvekst og levekår møtes tirsdag, skal de på oppdrag fra kommunestyret jobbe videre Skolestrukturutvalgets innstilling. Innen 01.april skal hovedutvalget ha klar en tiårsplan, som skal si hvilke skoler Eidsvolls kal ha, og når de skal bygges. I tillegg skal hovedutvalget foreslå finansiering.
Venstre har prioriteringene klare
Venstre har allerede bestemt seg for sine prioriteringer i dette arbeidet, sier Kjersti Almåsvold: – Venstres viktigste mål er å få flertall for å utrede ny skole på Vilberg. Det andre målet er å gå bak tallene i Skolestrukturutvalgets rapport, og finne ut hva som bidrar til at skolene har ulik pris på hva det koster å utdanne èn elev ett år. Først når vi vet hvordan tallene i Skolestrukturutvalgets rapport kom frem, vet vi hva utgiftene til drift av den enkelte skole, og da er det mye lettere å vurdere skolenes fremtid. Det tredje målet er å få bygget ut kapasiteten slik at den kan ivareta forventet elevvekst og mer til.
Hun understreker at utredning av ny skole på Vilberg ikke skal komme foran eller istedenfor de problemene som allerede er kartlagt, sør i kommunen. – Det må gjøres utbedringer på Råholt skole, Aas Skole, Dal Skole og muligens også Eidsvoll Verk, sier Kjersti Almåsvold. Hun nevner også forsvarlig inneklima. – Noen av de utbedringsbehovene som er kartlagt haster det veldig med, sier Almåsvold. Blant annet må skolene ha et forsvarlig inneklima.
Bakgrunn
Ifjor høst la Skolestrukturutvalget frem en innstilling om fremtidig skolestruktur i Eidsvoll. Innstillingen var helt uprioritert. I tillegg var det vanskelig å forholde seg til tallgrunnlaget i rapporten. Venstres Kjersti Almåsvold fikk i hovedutvalget for oppvekst og levekår flertall for et forslag, som også formannskapet og kommunestyret sluttet seg til: «Skolestrukturarbeidet er ikke sluttført. Hovedutvalget vil innen av utgangen av første kvartal 2013 utarbeide en utbygging-/rehabiliteringsplan med et tiårsperspektiv. Herunder finansieringsplan. Planen vil beskrive hvor vi skal ha skoler i Eidsvoll og når de skal bygges. I tillegg skal planen beskrive vedilkeholdstiltak som skal iverksettes, når. Samtidig skal det beskrives et ambisjonsnivå og overordnede mål for skolene i Eidsvoll som alltid skal legges til grunn ved utbygging og rehabilitering.» Denne ambisiøse bestillingen fra kommunestyret er det hovedutvalget nå skal gå løs på.
– Vent med nedlegging – start planlegning av nye skoler
– I kommunestyrets budsjettmøte 11.desember stemte alle partier bortsett fra Høyre og KrF for å opprettholde skolen i Feiring og på Finstad, sier Kjersti Almåsvold. Hun mener at Eidsvoll bør avvente spørsmålet om noen skoler overhodet skal nedlegges til det foreligger et bedre tallgrunnlag for utgiftene ved hver skole. Dessuten tilsier forventet vekst i innbyggertallet i årene fremover at Eidsvoll både trenger de eksisterende skolebyggene, i tillegg til nye skoler.
– Problemet med de eksisterende skolene er at de har et vedlikeholdsmessig etterslep, sier Almåsvold. Det er viktig å få igangsatt og fullført nødvendig vedlikeholdsarbeid. Samtidig må nye skoler planlegges og igangsettes. Venstres viktigste mål er å finne en ny lokalisering for Vilberg barneskole. Den bør helst plasseres i nærheten av Vilberg ungdomsskole og Eidsvoll videregående, mener Almåsvold. – Trafikksikkerhetssituasjonen ved Vilberg barneskole tilsier at dette arbeidet ikke kan skyves på i det uendelige.
Venstre er heller ikke blinde for at hvis Finstad skole skal opprettholdes må det gjøres noe med trafikksikkerheten langs Finstadvegen. – Også her har Venstre tatt initiativ, sier Almåsvold. – Vi foreslo et tverrpolitisk forlik for å bygge gang- og sykkelvei langs Finstadveien, men vi venter fortsatt på at de andre partiene skal komme på banen.
Opprustning og nybygging for kvalitet og innbyggervekst
Venstre er opptatt av at kommunen gjennom et godt skoletilbud skaper grunnlag for fortsatt vekst i innbyggertallet. – Mange ser på forventet vekst i folketallet som et problem, fordi det skaper press på de tjenestene kommunen skal tilby innbyggerne. Men vi i Venstre ser på det som en mulighet, sier Kjersti Almåsvold, og fortsetter: – Har vi gode skoler skaper vi et godt miljø for læring. Flotte skoler, både nye og eksisterende, som er vedlikeholdt, gir en god ramme for den undervisningen som foregår. Det gir et positivt inntrykk som potensielle tilflyttere vil merke seg. Både byggene, lærekrefter, læremidler, resultater og infrastrukturen rundt skolene danner en helhet, sier Almåsvold. Venstre mener at hovedutvalget må ha denne helheten i bakhodet når de bestemmer seg for hvor de skal bygge nye skoler, og hva som skal gjøres med de eksisterende skolene.
– Til syvende og sist er det formannskapet og kommunestyret som har det avgjørende ord. Men hvis Hovedutvalget kan skape et bredt flertall for hva som bør prioriteres, vil det være enklere for kommunestyret å vedta en utbygging-/rehabiliteringsplan med et tiårsperspektiv. Hun innser at bestillingen om finansieringsplan blir en utfordring, men Venstre har sitt forslag klart. – I budsjettforslaget før jul foreslo vi låneopptak. Rentenivået er gunstig, og veksten i folketallet vil gi mer både i skatteinntekter og overføringer fra staten. Nå er riktig tidspunkt, avslutter Kjersti Almåsvold, Venstres medlem i Hovedutvalg for oppvekst og levekår.