Goliat mot David i byggesaker

Arkitekt Arne Finn Solli vil ha gebyrer for klaging på byggesaker. Han vil i tillegg at gebyrene skal være store, dersom man klager på et stort byggeprosjekt. Han begrunner det med kostnadene som klager påfører prosjektutsettelser.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Sollis forslag betyr i praksis at klageadgangen for vanlige folk mot store prosjekter blir fjernet. Det er selvfølgelig en god nyhet for utbyggere, men det ville være et nederlag for demokratiet og enkeltmenneskets mulighet til å forme sitt samfunn og sitt nærområde.

Sollis store prosjekt i Drammen, Solbakken-utbyggingen, er blitt utsatt flere ganger, delvis på grunn av naboklager. Solli mener naboene er urimelige, som setter seg imot fortetting i sentrumsnære områder. Det at Sollis prosjekt bryter med reguleringsplanen for området på mange punkter, er det ikke så mange som vet. Solli vil bygge høyere og tettere enn reguleringsplanen tillater. Han vil rive verneverdige eneboliger. Dersom Solli hadde holdt seg til reguleringsplanen, hadde spaden vært satt i jorda for flere måneder siden.

Solli fikk klager fra naboene, men han fikk også motbør hos Fylkesmannen og hos flere politikere i Drammen kommune. Dersom Solli vil ha realisert planene sine uten utsettelser, kan han begynne å se på reguleringsplanen i området han skal bygge i. Da vil han slippe utsettelser uten å svekke demokratiet og mannen i gatas mulighet til å forsvare egne interesser mot storkapitalen.

Ulla Nordgarden
Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**