Venstre vil støtte de demokratiske kreftene i Syria!

I Arendal er det starta en hjelpeorganisasjon med sikte på kontakt lokalsamfunn til lokalsamfunn. Organisasjonen Hjelp-Igatha vil samarbeide med demokratiske krefter i Raqqa-provinsen.
Målet for Hjelp-Igatha er på lang sikt å bygge opp et demokratisk samfunn i Syria.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Men den dramatiske situasjonen i Syria utfordrer oss også til å bidra med øyeblikkelig hjelp. På samme måte som mange i Arendal har arbeidd aktivt i aksjoner som Polens Venner på 1980-tallet og i vennskapsarbeidet med Rezekne i mange år, er det grunn til å støtte godt opp om initiativet fra Mohammed Alhaj Saleh fra Syria. Han har bodd i Arendal siden 2004. Han har stiftet hjelpeorganisasjonen Hjelp-Igatha for å støtte de demokratiske kreftene i landet og samle inn penger til det humanitære arbeidet som drives av de lokale hjelpearbeidskomiteene i de delene av landet som opposisjonen nå kontrollerer. Det gjelder provinsen Mohammed Alhaj Saleh kommer fra i Nord-Syria.

I Syria var og er Mohammad Alhaj Saleh en fremtredende opposisjonell. Han er forfatter og arbeidde som lege i en mannsalder i hjembyen Raqqa, inntil han måtte flykte fra Assad-regimet og kom som en av FNs kvoteflyktninger til Arendal i 2004. Også andre flyktninger fra Midt-Østen gjort arendalitter av seg. De flyktet fra totalitære regimer i sitt hjemland og fikk et fristed i Arendal kommune.

Tusenvis av aktivister har blitt fengslet og torturert. Assad-regimet er betraktelig svekket, og det er godt håp om at et nytt sivilt, demokratisk styre tar form og gjør seg klar til å ta over. Millioner er fordrevne inne i Syria, flere hundretusener er flyktninger i naboland, nesten 100 000 er savna, over 250 000 er i fengsel, nærmere 60 000 er drept. Barn sulter og familier har mistet sine forsørgere. Gjennom vinteren vil behovet for humanitær hjelp bli enormt.

I tillegg til hjelp fra internasjonale organisasjoner er det viktig med kontakt dirkete mellom lokalsamfunn. Hjelp-Igatha samarbeider med lokale styringsråd og hjelpearbeidskomiteer som er i stand til å arbeide selvstendig og til å bringe nødhjelp til de trengende, uavhengig av deres politiske posisjon, religion eller etniske gruppering.

Derfor vil Hjelp-Igatha på kort sikt arbeide for å skaffe mat, boliger og husly, oppvarming og materialer til gjenoppbygging, noe som er vanskelig å oppdrive og veldig dyrt. Det er et presserende behov for tepper og madrasser.

Til nå har hjelpearbeidet vært finansiert av tilfeldige gaver fra vanlige syrere. Noen har gitt alt de eier og har for å avhjelpe situasjonen.

Hjelpearbeidskomiteene i Raqqa har et stort nettverk av frivillige. De opererer nå nesten åpent selv om det fortsatt er farlig. De er i stand til å nå mange av de fordrevne med behov for bistand, både i byen og på landsbygda. De lokale hjelpearbeidskomiteene har et sentralt kontor som koordinerer arbeidet og kommunikasjonen mellom dem.

Hjelp-Igatha har bedt alle de politiske partia i Arendal om å støtte arbeidet. Arendal Venstre gir kr 1000 og oppfordrer også de andre partia og enkeltpersoner om å gi støtte.
Bystyregruppa i Arendal Venstre

Pål Koren Pedersen, Cathrine Høyesen Hall og Jan Kløvstad

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**