Ber om svar om støtte til utfasing av oljefyring

Bystyret vedtok i 2008 at alle byens oljefyrer skal fases ut innen 2020. I forbindelse med klimaforliket i 2012 vedtok Stortinget den samme målsetningen, men regjeringen har ikke fulgt opp med å fornye og utvide støtteordningene for å nå dette målet. Onsdag 16. januar vil Ola Elvestuen, som er miljøbyråd i Oslo og vararepresentant for Trine Skei Grande på Stortinget, stille spørsmål til olje- og energiministeren om samspillet mellom statlige og kommunale støtteordninger.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Oslo kommune har allerede lykkes med å fase ut oljefyring i kommunalt eide bygg, og har opprettet en støtteordning for utskiftning av oljefyring i private bygg. Denne støtteordningen finansieres gjennom kommunens klimafond, og er et motstykke til den statlige støtteordningen som administreres av Enova. Reglene for utbetaling av støtte fra Enova er imidlertid utformet slik at støtte ikke kan gis til personer som har fått tildelt midler til utskiftning av oljefyrer fra kommunens egen ordning.

– Det er klart det er uheldig at statlige og kommunale støtteordninger konkurrerer med hverandre på denne måten. Oslos støtteordning er både gunstigere og enklere enn den statlige, og dette fører til at kommunen tar regningen for å nå en målsetning også stortinget har vedtatt. Oslo kommune betaler med glede støtte til folk som ønsker å forbedre sitt personlige klimaregnskap, men det er synd at de to støtteordningene ikke kan fungere sammen for å gjøre det enda mer attraktivt å erstatte miljøskadelige oljefyrer med for eksempel fjernvarme, sier Elvestuen.

I sitt spørsmål ber Elvestuen statsråden om svar på om han vil rydde opp i regelverket slik at man kan få til et kraftfullt samarbeid mellom stat og kommune i den viktige ENØK-satsningen utfasing av oljefyring representerer. Oslo Venstre har også tidligere fremmet forslag i bystyret om at samarbeidet mellom kommunen og Enova skal innrettes på en mer hensiktsmessig måte.

Les mer om kommunens støtteordning for utskiftning av oljefyrer her
Les spørsmålet til olje- og energiministeren her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**