Fiskeripolitisk debatt i Vardø

«En levende kyst med lys i husan, eller fraflytting med kun blinkende fyrlykter igjen».
Hvordan skal kystkommunene overleve, er det fortsatt liv laga, eller vil vi se mer fraflytting og flere nedlagte fiskebruk? Hvordan vil kysten ble seende ut i framtiden?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


-Dette er spørsmål som vi forhåpentligvis får svar på i en fiskeripolitisk debatt i Vardø den 17. januar, sier varaordfører i Vardø, Terje Soløy.

Terje Soløy

Foto: Lokalavisen “Østhavet”

Det er ikke lenge til Stortingsvalg, og de politiske partiene finsliper nå sine partiprogram.
Flere av de politiske partiene vil se på Råfiskloven og endre den. Noen vil også endre Deltakerloven. Leveringsforpliktelser for deler av trålerflåten overholdes ikke, og noen vil fjerne forpliktelsene. Hva med strukturering, er det riktig med å tillate full strukturering eller ikke?

-Det har i det siste vært mye fokus på fiskeripolitiske spørsmål, det er derfor på tide å finne ut hva som vil være riktig for kysten av Nord-Norge, sier Soløy.
-Vi har invitert Peter Ørebeck fra Universitetet i Tromsø og Fiskeridirektoratets Regiondiriktør i Finnmark, Hermod Larsen til å innlede denne debatten, avslutter varaordfører Terje Soløy, som håper at mange vil komme til Vardø for å overvære denne debatten.

Har sett de store endringene.

Leder i Vardø Venstre, Svanhild Kristiansen her sett de store endringene som har skjedd de siste 30 årene. Selv er hun født og oppvokst i fiskeværet Hasvik på Sørøya, men etter det bodd i Vardø hele sitt voksne liv.

Svanhild Kristiansen

Foto: Terje Soløy

-Før så jeg alltid masse folk i byen på vei til jobb om morgenen. Nå ser jeg bare en knapp håndfull på min vei til jobb, sier Kristiansen, som selv jobber innenfor helse.
-Det var alltid et yrende liv i byen, men nå ser det mer dødt ut. Jeg har sett den negative utviklingen, og jeg har alltid lurt på hvorfor det har blitt slik, sier Svanhild Kristiansen, som håper på noen fornuftige svar torsdag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**