Kraftledning i Lysebotn – Stølaheia i tunnell?

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ønsker å legge inn kraftledninger gjennom Lyseboth i Forsand kommune til Stølaheia i Stavanger kommune. Saken tas opp i kommunalstyret for byutvikling torsdag 17. januar.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Kraftledninger

Foto: Henrik Østerman

Kraftledningen vil berøre fire forskjellige kommuner. Forsand, Strand, Sandnes og Stavanger. Den omtalte kraftlinjeledningen ble konsekvensutredet allerede i 2001, men da kunne Lyse Elnett beroligge med at kraftlinjen ikke ville være nødvendig før om 10-20 år grunnet andre tiltak. Nå mener altså Lyse Elnett at tiden har kommet, og at de andre tiltakene ikke holder lenger. Målet med kraftlinjen er å bedre forsyningssikkerheten og dermed redusere risikoen for et større strømutfall i Sør-Rogaland.

Lyse Sentralnett har til nå kommet frem til fem forskjellige trasealternativer, og to tilleggsalternativer.

Rådmannens vurdering er at en slik kraftlinje kan være nødvendig og vil ha en tunnelbasert kraftlinje i Stavanger, men ønsker en skikkelig utredning blandt annet med tanke på trafikkutfordringer, miljømessige forhold, terreng og bygg og anlegg i likhet med Sandnes Kommune.

Spørsmålet vi stiller oss er om vi vil få en ny Hardangerfjorden, her i Lysefjorden. I sakspapirene kan vi lese om utfordringene som vil oppstå i Sandnes, men sakspapirene nevner likevell lite om utfordringene til Forsand og Strand og hvilke konsekvenser dette eventuelt vil føre med seg.

I Stavanger Venstre vil vi vite om det virkelig er nødvending med kraftlinjer, om behovet virkelig er så stort som beskrevet. Vi ønsker en utredning som berører alle de fire kommunene, ikke bare Stavanger og Sandnes. Konsekvenser vil det uansett bli, men det er viktig å se hvor stort omfanget blir før vi bestemmer oss for å gå med på dette. Det store spørsmålet vi stiller oss er hvorfor ikke kraftlinjen kan gå i en sammenhengende tunnel fra Lysebotn til Stølsheia.

Høringstuttalesen til Stavanger kommune er dekkende for ledningen i vår kommune. Høringsuttalesen bør etter vår mening også si noe om tarsevalget fra Lysebotn til Stølaheia.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**