Oljeofrene

Høsten 2012 avdekket Stavanger Aftenblad at minst 192 mennesker hadde mistet livet sitt på norsk sokkel siden 1969. Minst 69 av disse menneskene har ikke myndighetene et samlet register over. Hvem disse personene var, hva de het eller hvor de kom fra. Venstre tar saken til Stortinget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Det har skjedd en rekke alvorlige dødsulykker i Nordsjøen siden oljealderens inntog. Den mest kjente er katastrofen som skjedde da plattformen Alexander Kielland 27. mars 1980 veltet og 123 mennesker mistet livet. Etter dette har det vært helikopterulykker og andre alvorlige ulykker på plattformer og skip. De fleste ulykker og berørte personer er registrert av myndighetene.

Høsten 2012 avdekket imidlertid Stavanger Aftenblad at det er minst 69 andre personer som har omkommet i arbeidsulykker på skip og installasjoner på norsk sokkel siden 1969. Den siste hendelsen er fortsatt under politietterforskning på fjerde året. Myndigheten har fortsatt ikke et samlet register over hvem disse personene var, hva de het eller hvor de kom fra. Aftenbladet har samlet inn denne informasjonen, og det er avdekket et relativt stort antall andre oljerelaterte arbeidsulykker med døden til følge som ikke er nevnt i reportasjene.

Det mange av disse menneskene har til felles er at staten har glemt dem. Det er ennå ikke avklart om den norske staten har et ansvar og eventuelle erstatningskrav ovenfor disse.

Venstre vil be arbeidsminister Anniken Huitfeldt undersøke om staten har fulgt godt nok opp overfor menneskene som har mistet livet i oljeindustrien. Vil statsråden ta initiativet til en gjennomgang av arbeidsulykker på skip og installasjoner på norsk sokkel siden 1969 for å vurdere nærmere om staten har et ansvar i forbindelse med ulykkene og etterfølgende registreringer, oppfølging og erstatningsutbetalinger, herunder om statens ansvar er tilfredsstillende fulgt opp?

Venstre tar saken til Stortinget. Samfunnet har glemt de mange enkeltmenneskene som har omkommet i arbeidsulykker i oljeindustrien på veien til vår velstand.

I dag er systemer for rapportering og ivaretakelse betydelig bedre. Men det er grunn til å spørre seg om vi som myndighet har ivaretatt ofrene, og deres pårørende, på en ansvarlig måte gjennom registrering, ansvarsavklaringer, økonomisk erstatning mm.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**