Redd karrieredagene!

-Som skoleeier og ansvarlig for den videregående skole, bør fylkeskommunen være opptatt av å redusere elevenes feilvalg. Det er nesten ikke til å tro at det «nye flertallet» i fylkestinget strøk sitt bidrag til dette tiltaket, som først og fremst skal bidra til at 10. klassinger søker riktige og fornuftige linjevalg i videregående skole. Dette skriver Pål Farstad i en kommentar til fylkestingets vedtak før jul. Kronikk i TK 02.01.13.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Kronikk:

Redd karrieredagene!

Like før jul skrev Sunnmørsposten om karrieredagene som ble fjernet fra fylkeskommunens budsjett for 2013. Ja det er nesten ikke til å tro at det «nye flertallet» i fylkestinget strøk sitt bidrag til dette tiltaket, som først og fremst skal bidra til at 10. klassinger søker riktige og fornuftige linjevalg i videregående skole. Vi snakker om riktige valg ut fra egne interesser og forutsetninger basert bl.a. på informasjon fra næringsliv og øvrig arbeidsliv. Som skoleeier og ansvarlig for den videregående skole, bør fylkeskommunen være opptatt av å redusere elevenes feilvalg. Feilvalg, og i verste fall frafall, koster både den enkelte elev og samfunnet betydelige summer.

Karrieredagene avholdes i starten av siste år på ungdomsskolen. Det er en møteplass der næringsliv, og samfunnsliv for øvrig, gir elevene innsikt i muligheter som arbeidslivet gir. Arrangementene er et trepartssamarbeid mellom fylkeskommunen, kommuner og næringsliv. Fylket er delt inn i fire regioner ved gjennomføringen av karrieredagene, to på Sunnmøre i tillegg til Romsdal og Nordmøre, noe som har vist seg som en hensiktsmessig inndeling basert på reisetid og elevtall. Evalueringer av karrieredagene har i all hovedsak vært positive, og andre fylker har sett til Møre og Romsdals måte å gjøre dette på.

Under fylkestingets budsjettbehandling i midten av desember, foreslo Venstre v/ undertegnede at det blir satt av samme beløp for 2013 som for 2012 til karrieredagene. Forslaget ble framsatt på vegne av Ap, Sp, de uavhengige, SV og V, og handlet om en ramme på 1 mill kroner. H, Frp, Krf og Sunnmørslista sin ene representant bidro til at det ble et nei fra fylkeskommunen. Sett i lys av de kostnader feilvalg i videregående skole koster, og den forpliktelse man uansett har som skoleeier til å informere 10. klassinger om utdannings- og yrkesvalg, er dette en beskjeden sum.

Mitt ærend i denne saken er ikke å forsvare karrieredagene fra a til å. Det er sikkert vrier og justeringer som kan gjøres for at veiledning om utdannings- og yrkesvalg kan bli enda bedre. Samtidig kjenner ikke jeg noen bedre måte å gjøre dette på innenfor rimelige økonomiske rammer. Det er heller ikke slik at karrieredagene gjør alle ungdommer treffsikre i utdannings- og yrkesvalg. Mange forhold spiller inn. Det er ikke mulig å fange opp alt. Men når man nå gjennom flere år har hatt et opplegg som fungerer og er vurdert positivt, er det ikke smart å tvinge det i kne gjennom å trekke seg ut.

Veiledning av ungdomsskoleelever i valg av utdanning og yrke går sin gang om det er gjennom de etablerte karrieredagene eller det er på annen måte. Karrieredagene er bare en del av dette.
Næringslivet i fylket er avhengig av at ungdom velger utdanninger som det samme næringslivet trenger. Det offentlige har behov for ungdom som satser på en yrkesvei rettet mot viktige tjenesteområder som bl.a. skole, helse og omsorg. Innen enkelte deler av offentlig sektor og næringslivet er det et skrikende behov for arbeidskraft. Derfor må fylkeskommunen, kommuner og næringslivet sammen finne løsninger for å skape arenaer for informasjonsutveksling. Venstre mener at karrieredagene er en særs viktig del av svaret.

Pål Farstad, Venstre

Pål Farstad. Kronikk 0201.13 TK

Foto: Faksimile TK

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**