Eiendomsskatt

I dette innlegget som var på trykk i BT i romjulen, forklarer Julie Andersland hvordan Venstres forslag om eiendomsskatt skiller seg fra de forslagene resten av opposisjonen har.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Julie_Andersland_pressebilde_2011_kvadratisk

Foto: Tor Blaha

Bergens medier, deriblant BT, ser ut til å ha funnet forskjellen mellom byrådet og opposisjonen i at byens regjering er mot eiendomsskatt, mens opposisjonen er for. Det er en overforenkling som fortjener presisering.

Det har vært mye diskusjon om eiendomsskatt i Bergen, mye frem og tilbake for både byråd og opposisjon som nok er blitt oppfattet som uforutsigbart av byens befolkning. En av grunnene til det, er at regjeringen i 2010 endret loven slik at det nå er mulig å skille mellom den skatten næringslivet betaler, og den skatten vi betaler som privatpersoner. Denne muligheten har byrådet bestående av Høyre, Frp og KrF benyttet seg av. De har fjernet eiendomsskatten på privatboliger, og økt skatten for næringslivet.

Den eneste skatten vi styrer
En annen grunn til det sterke fokuset på eiendomsskatt er at det er den eneste skatten Bergen kommune kan styre lokalt. Hadde kommunen rådd over større deler av det offentlige inntektssystemet, slik Venstre i mange år har foreslått, er det ikke sikkert vi ville hatt en så langvarig debatt om skatt på eiendom. Forskjellen mellom byrådet og opposisjonen ligger nemlig ikke i om man er for eller mot eiendomsskatt, men hvordan skattebyrden skal fordeles, og hvor stort skattetrykket skal være.

Ut fra de siste dagenes avisoppslag kan det se ut som om selv Bergens Tidende kan ha hatt problemer med å fange opp nyansene i de ulike forslagene. Variasjonen i hvor mange promille man mener det er riktig at boligeiere —og eiere av næringseiendommer — skal betale er stor. Det samme er størrelsen på bunnfradraget, noe som avgjør hvor sosialt utjevnende skatten er.

Det er her lokale medier har formidlet et noe upresist budskap — som om alle opposisjonspartier er like. Venstres modell for eiendomsskatt er enkel og den skiller seg både fra de øvrige opposisjonspartiene og fra byrådets vedtak.

Nei til skatteøkning for næringslivet
Venstre er det eneste partiet som ikke øker eiendomsskatten for næringslivet. Vi ønsker 3 promille eiendomsskatt både for private og for næringslivet slik at næringslivet ikke må ta hele skattebyrden alene. Samtidig vil vi ha et høyt bunnfradrag på 1 million slik at skatten ikke slår usosialt ut. Det vil gjøre at de med rimelige boliger aldri må betale mer enn noen få hundrelapper i måneden. Vi vil også jobbe for skattefradrag for de med lavenergiboliger, f.eks. passivhus. Slik blir vår modell for eiendomsskatt enkel, rettferdig, grønn og sosial. Det kan verken byråd eller øvrige opposisjonspartier skilte med.

Julie Andersland
Gruppeleder for Venstre

Innlegget sto på trykk i Bergens Tidende torsdag 27. desember.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**