Uttalelse: Boligpolitisk handlingsprogram 2012 — 2015

Boligpolitisk handlingsprogram bygger på de målene som er skissert i byrådserklæringen og et forholdet at Oslo vokser i rekordfart og derfor trenger en offensiv boligpolitikk. Venstre vil ha en boligpolitikk i Oslo som bygger på politisk styring og aktiv bruk av kommunens virkemiddelapparat, samspill med utbyggerne, tiltak for forenkling av prosedyrer og regler, sterkere statlig medvirkning for å sikre studentboliger, utleieboliger og sosiale boliger samt beste miljøalternativer både under bygging og i bruk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Mål for boligpolitikken
Alle som ønsker å bo i Oslo skal kunne få en god og trygg bolig, og om mulig eie sin egen bolig. Samtidig trenger byen et større tilbud av utleieboliger.
Alle som i en kortere eller lengre periode trenger det, skal få kommunal bolig. Disse boligene fordeles jevnere i byen.
Boligbyggingen skal brukes aktivt i arbeidet for å fjerne sosiale skillelinjer i byen.
Arkitektonisk kvalitet, gode miljøløsninger og tilpasning til lokalmiljøet, skal prege alle boligprosjekter.
Kommunen må sørge for at alle større boligprosjekter skal knyttes sammen med gode kollektive kommunikasjonstilbud

Hovedlinjer for boligpolitikken

Oslo trenger flere boliger og større bredde i boligtilbudet
Oslo er i sterk vekst og byen forandrer seg. Venstre vil føre en offensiv og målrettet boligpolitikk som møter følgende utfordringer:

Byen forventes å ha 100 000 flere innbyggere i 2020
Byen får en stadig yngre befolkning. Mange unge trenger boliger i oppstartsfasen som er funksjonelle og rimelige. Derfor må vi øke tallet på utleieboliger.
Alle som vil bytte bolig av familiemessige eller andre årsaker, skal kunne finne ny bolig i sin del av byen dersom de ønsker det. Derfor trengs det større bredde i boligtyper og boligstørrelse i alle deler av byen.
En mer variert bebyggelse er viktig for å motvirke sosiale skillelinjer i og mellom bydelene.
Mange mennesker trenger en kommunal bolig og/eller spesialtilpasset bolig i kortere eller lengre perioder. Kommunen må ta ansvar for at dette tilbudet finnes.
I alle fremtidige boligprosjekter må det legges vekt på miljøvennlige valg av materialer, oppvarming mv. Målet må være gjøre nye boliger utslippsnøytrale og samtidig rimelige og funksjonelle.
Alle boligprosjekter må ha en utforming som ivaretar gode utearealer, møteplasser og kommunikasjon med eksisterende lokalmiljø.
Boligbygging og transportløsninger i Oslo og Akershus må sees i sammenheng

Boligpolitiske tiltak

Venstre vil øke boligbyggingen i Oslo systematisk, slik at det fra 2015 hvert år ferdigstilles minst 4000 nye boliger, med mål om opptrapping til 5000 nye boliger hvert år

Oslo har plass til mange nye innbyggere. Økt boligbygging krever et målrettet arbeid der kommunen bruker hele sitt virkemiddelapparat.

Vi trenger regionale programmer som sikrer helheten i nye boligprosjekter med kollektivtransport, skoler og barnehager og som ivaretar målsettingen om variasjon i bebyggelsen og utvikling av gode lokale sentra.
Oslo kan på sikt bare dekke behovet for nye boliger ved at staten utvider sine ulike støtteordninger til boligbygging og bidrar til en forenkling av regelverket.

Tiltak:
Indre by:
I de store prosjektene, Ensjø/Etterstad, Økern/Løren/Ulven-området, Grefsen stasjonsby, Sørenga og Bjørvika, vil Oslo Venstre gjennom kontakt med utbyggerne og på annen måte, medvirke til at utbyggingstakten holdes oppe.
Oslo Venstre vil ha en aktiv politikk slik at mulige byfornyelsesprosjekter blir vurdert og får en rask behandling.

Oslo Vest:
Oslo Venstre vil aktivt arbeide for klargjøring av knutepunktprosjekter i bydelene.
Oslo Venstre vil bruke de muligheter som Filipstad-utbyggingen gir til å øke tallet på boliger.
Oslo Venstre vil jobbe for at det snarest legge en plan for utbygging av boliger i aksen Skøyen — Lysaker. Det bør på sikt kunne gjøres plass til 5-10 000 nye boliger i dette området. T-bane til Fornebu utredes parallelt.

Oslo Syd:
Oslo Venstre vil aktivt medvirke til at utbyggingspotensialet på Skullerud og Mortensrud blir utnyttet. Det må stimuleres til en variasjon i boligbyggingen som er i samsvar med målet om fjerne sosiale skillelinjer mellom bydelene.
Oslo Venstre vil jobbe for at det legges en plan for å åpne for boligbygging på Gjersrud/Stensrud, blant annet ved å sikre banetilknytning.

Groruddalen:
Oslo Venstre vil ta initiativ til følgende tiltak:
Etablere et utbyggingsselskap som kan arbeide frem konkrete utbyggingsplaner for Vollebekk, Breivollbyen, Haugenstua/Nedre Rommen og Furusetbyen.
Utvikle småhusområder for eksempel på Rommen og Romsås
Groruddalssatsingen, har som hovedoppgave å iverksette områdeløft, slik vi ser på Furuset, Veitvet/Sletteløkka, Romås og Stovner. Målet er å skape fornyelse som bidrar til attraktive og trygge boområder. Venstre vil forlenge Groruddalssatsingen og dermed gi muligheter for at arbeidet i de utvalgte områdene kan føres frem til et godt resultat og samtidig åpne for nye prosjekter.
Legge til rette for bymessig boligbygging langs Alna miljøpark mellom Bryn og Breivoll. Omregulere allerede utbygde områder fra lager og næringseiendom til bolig etter modell fra Ensjø-utbyggingen. Utrede muligheten for å få etablert ny skinnegående kollektivtransport langs hovedbanen, med mulig finansiering ved hjelp av infrastrukturbidrag fra utbygging av nye boligområder.

1000 flere utleieboliger frem til 2015

Venstre vil i denne bystyreperiode ha som mål å få satt i gang arbeid med flere rimelige utleieboliger.

Tiltak:
Oslo Venstre vil jobbe for at det etableres et selskap for bygging av utleieboliger, gjerne organisert som en boligstiftelse eller samskipnad. Dette kan skje i samarbeid med f eks OBOS, eller andre utbyggere, rettet mot det åpne og ordinære boligmarkedet. Oslo kommune bør vurdere å inngå som deleier i et slikt selskap på kort eller lengre sikt. Det bør fremskaffes min 300 leiligheter pr. år
Fornye og utvikle regelverket for utleieboliger både med sikte på å gjøre det mer attraktivt å bygge slike boliger og å sikre leietakerne gode og forutsigbare boforhold.
Innføre en utlånsordning der Husbanken gir private lån til oppføring av leieboliger.
Utforme et regelverk som gir virksomheter med et langsiktig mål om å bidra til utvikling av dette markedet, muligheter til frivillig momsregistrering. Lav momssats vil bidra til reduksjon i investerings- og driftskostnader.
Utrede spørsmålet om skattefradragsrett til leiekostnader til egen bolig

2000 nye studentboliger frem til 2015

Oslo har, som vertskapsby for landets største universitet og en rekke høgskoler, et ansvar for at studentene får forbedret sin boligsituasjon. I tillegg er det slik at en sterk utbygging av studentboliger vil bidra til å lette trykket i hele boligmarkedet.

Tiltak:
Oslo Venstre vil aktivt følge opp de konkrete byggeprosjektene som er under planlegging mht fremdrift. Der det gis åpning for det, bør man se på muligheten for å justere diverse lovpålagte krav opp imot studentenes boligbehov.
Oslo Venstre vil vurdere konkret om kommunale boliger, som ikke lenger skal brukes til dette formålet, kan overføres til studentboliger
Oslo Venstre vil ta initiativ overfor staten for å påvirke statlig politikk mht fjerning av kostnadstak og øking av tilskudd/lån blant annet fra Husbanken.
Studentboliger må kunne bli et eget reguleringsformål
Oslo Venstre vil bidra til at det klargjøres tomter for nye studentboligprosjekter med tanke på utbygging både i denne og neste bystyreperiode.

Flere kommunale boliger må på plass

Venstre mener at det er en sentral oppgave for kommunen å gi et tilbud til alle som for kortere eller lengre tidsrom trenger en kommunal bolig.

Blant de som vil trenge et slikt boligtilbud, i hvert fall for en tid, er de flyktninger og asylsøkere som Oslo skal bosette, samt alle som av sosiale årsaker ikke vil kunne nå frem i det ordinære boligmarkedet.

Kommunen har ca 10 000 kommunale boliger. Venstre mener at flere nye boliger må komme innen utgangen av perioden. Det er et mål at boligene skal fordeles over hele byen. Det er nødvendig for kommunen å ta dette ansvaret, og på den måten unngå at utleiere av større boligkompleks får muligheter til å spekulere i dette markedet.
Det må være et mål at ingen behøver bo i kommunal bolig som ikke trenger det.
Kommunen bør ha en aktiv politikk for bidra til at sirkulasjon gjennom ulike tiltak. Et av dem kan være å legge til rette for at de som bor i kommunale leiligheter og som har muligheter og interesse for en slik løsning, kan eie en part i leiligheten og overtid også overta kommunens part.

Kommunen må også til en hver tid sørge for å leie inn leiligheter i et omfang som er tilstrekkelig til å imøtekomme behovet for kommunale leiligheter

Tiltak:
Boligbygg må øke andelen leiligheter som kjøpes i det åpne markedet og i forbindelse med nye utbyggingsprosjekter. Det må kjøpes min 100 mer enn det som blir solgt.
Boligbygg må få i oppdrag å bygge nye utleieboliger i egen regi til spesielt utsatte grupper.
Boligbygg må selv, eller medvirke til at utbyggere setter i gang prosjekter med nye utleieboliger der leietakerne gis rett til kjøp av en andel eller av hele leiligheten, innenfor en rimelig tidshorisont.
Boligbygg må ha ressurser til å leie inn leiligheter i et omfang som er i samsvar med behovet.
Omsorgsbygg må bygge ny Omsorg+ boliger, minimum 150 pr år.

Venstre vil at Oslo kommune må få en mer aktiv rolle i boligbyggingen

Venstre mener at kommunen må ta mer styring i arbeidet med å utvikle gode og varierte boligprosjekter. Dette er spesielt nødvendig for å sikre at det opparbeides et ordnet marked for utleieboliger.

Kommunen rår i dag over et stort virkemiddelapparat:
Kommunale foretak som Boligbygg og Omsorgsbygg og etater som EBY
Oslo Havn
Kollektiv transportproduksjon med sine eiendommer

Venstre vil bidra til at kommunen gjennom aktiv politisk ledelse bidrar til målrettet aktivitet og samordning i arbeidet med økt boligbygging.

Tiltak:
Kommunen tar i bruk Eiendoms- og byfornyelsesetaten, EBY, som en aktiv pådriver for å sikre at det bygges mer og med god kvalitet. EBY skal både ha egne prosjekter og være en aktiv samarbeidspartner for private aktører. Det skal i større grad tas i bruk utbyggingsavtaler for å sikre kommunens boligpolitiske mål.
Boligbygg og Omsorgsbygg får tildelt konkrete oppgaver
Kommunen etablerer et utbyggingsselskap for Groruddalen
Venstre vil at i bruk et kommunalt parkeringsorgan som et virkemiddel for å sikre nødvendig kapasitet for parkering under gateplan. Det gir mulighet for å kunne fravike krav til parkering i mindre boligprosjekter i indre by.
Kommunen må ta større ansvar for å øke tilgangen på regulerte boligtomter.
Kommunen må delta aktivt med utbygging av infrastruktur
Mer effektiv og forutsigbar plan- og byggesaksbehandling. Plan og bygningsetaten og Byantikvaren må bemannes ut fra kravet til rask og effektiv behandling.
Bedre samordning av alle impliserte etater. Saksbehandlingen må effektiviseres ved at flere prosesser kan gå parallelt.

Venstre mener at kommunen umiddelbart må kunne gjennomføre følgende tiltak:
Sørge for fortgang i bygging av studentboliger
Etablere et prosjekt for oppstart av bygging av utleieboliger

Forenkling av prosedyrer og regler
Forkorte tiden fra start til ferdigstillelse i større boligprosjekter
Beholde miljøkrav til bygg, men forenkle ved å ha resultatmål og redusere detaljkrav
Samordne saksbehandling av de ulike krav til bolig for å få mer effektiv fremdrift i prosjektene
Bruke et kommunalt parkeringsorgan for å kunne fravike krav til parkering i mindre boligprosjekter i indre by.
Gjennomgå og revidere geografisk område og prosentfordeling av boliger i indre by i sammenheng med en gjennomgang av ulike boligvirkemidler i Oslo
Jobbe for å revidere krav til universell utforming, med sikte på sikre funksjon, ikke teknisk detaljregulering
Justere parkeringsnormen for indre by i sammenheng med opprettelse og drift av kommunalt parkeringsorgan.
Øke tettheten på ny utbygginger som ligger nær sentrum, så det er mulig å bygge etter tradisjonell kvartalsstruktur. Sette av arealer til offentlig parker og plasser når større områder skal bygges ut, heller enn å kreve store ledige arealer på hver utbygde tomt.
Gjennomgå kommunale normer og reguleringer, med sikte på å se hvilke som kan fjernes eller endres for å redusere byggekostnader.

Venstre vil at staten må medvirke med finansiering og gi kommunene større innflytelse

Oslo kan ikke løse alle sine oppgaver i boligsektoren uten medvirkning fra staten. Venstre vil gjøre Husbanken til en førstehjemsbank, slik at det blir enklere å finansiere utleieboliger, spesielt for ungdom. Dette er et viktig tiltak for å sikre rimelig leie i en etableringsfase. Vi vil utvide bankens virkemiddelapparat og delegere styringen av dette til kommunene.
Staten må også, gjennom Husbanken, eller på andre måter, aktiv medvirke til økt sosial boligbygging

Tiltak:

Venstre vil reise disse sakene i Stortinget

Vedtatt av Oslo Venstres hovedstyre 28. august 2012.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**