Fyringsolje i Akerselva

– I Oslo jobber vi mye med å gjenåpne bekker og elver, og gjenskape rene og levende vassdrag. Derfor er det veldig synd når vi opplever slike hendelser, sier miljøbyråd Ola Elvestuen (V).

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Onsdag formiddag ble det ved et uhell sluppet ut 19.000 liter fyringsolje ved et anlegg på Ullevål sykehus. Deler av utslippet havnet i Akerselva. Brannvesenet har satt i gang skadebegrensning og opprydning med lenser og bark.

Det er Miljøvernavdelingen hos fylkesmannen i Oslo og Akershus og Oslo-politiet som er ansvarlig for å følge opp denne typen forurensing. Hafslund Varme har som forurenser påtatt seg opprydningsansvaret.

Ola Elvestuen

Foto: Caroline Roka

– Midgardsormen, som nå legges langs Akerselva, er jo et kjempestort miljøprosjekt som blant annet vil hindre overvann i å havne i elva, sier Ola Elvestuen. Han viser til at Oslo kommune også bruker ressurser på utsetting av fisk og andre tiltak for å få mer liv i elva.

Les mer om Midgardsormen.

Forsker Svein Saltveit uttaler til Aftenposten at utslippet av fyringsolje sannsynligvis ikke vil ramme fisk og bunndyr. Derimot kan fuglelivet bli rammet.

Vil fase ut oljefyring
– Vi jobber også systematisk med å redusere fyring med olje generelt. Dette er både ut fra hensynet til klimagassutslipp, lokal luftforurensing og faren for lekkasje, sier Elvestuen. Han etterlyser sterkere virkemidler for å erstatte oljefyring med ren energi.

– Oslo ønsker seg økt avgift på fyringsolje for å gjøre det økonomisk lønnsomt å velge miljøvennlig. Oslo kommune har eliminert samtlige oljefyringsanlegg i egne bygg, og vi gir også økonomiske bidrag til private som skifter ut sine anlegg. Staten bør gjøre det samme i sin bygningsmasse, sier Elvestuen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**