LEGG NED INNHERRED SAMKOMMUNE

Lokaldemokratiet vårt er ikke bare laget for å være en effektiv tjenesteprodusent. Det skal også være med på å legge til rette for at folk skal være med på å påvirke og utvikle lokalmiljøet hvor de bor, skriver Venstres Karl M. Buchholdt. Han tar til orde for å legge ned Innherred samkommune.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Innlegg av Karl M. Buchholdt – Levanger Venstre

Karl Meinert Buchholdt

Foto: Fotograf Hattrem

Verdalsordfører Bjørn Iversen(Ap), og Levangerordfører Robert Svarva(AP), er uenige om et felles døgntilbud for øyeblikkelig-hjelppasienter skal legges inn i Innherred samkommune eller ikke. I interkommunale løsninger er det en kjent sak at muligheten for samarbeid aldri er større enn viljen hos den parten som vil samarbeide minst. Sier Verdal nei til å legge flere tjenester inn i samkommunen, så er det slik det blir. Fra Levanger Venstre sin side mener vi derfor at det er på tide å legge ned Innherred samkommune. Enten slår Levanger og Verdal seg sammen til en kommune eller så finner vi andre samarbeidsløsninger.

Det er de offentlige tjenestene som må være nært innbyggerne, ikke byråkratene. I stedet for å kjekle om hvilke oppgaver som skal legges inn i samkommunen, burde ordførerne i Levanger og Verdal tatt initiativ til en sammenslåing av de to kommunene. Det ville betydd færre rådhus, men flere sykehjemsplasser, færre rådmenn, flere sykepleiere, mindre byråkrati og mer demokrati.

Innherred samkommune har svekket lokaldemokratiet, økt byråkratiet, produsert nye lag av byråkrati, samlet makt på få hender og skapt uklare ansvarsforhold. Vi har havnet opp i Arbeiderpartiets systemtankegang, hvor samkommunestyret fremstår som et overhus som lever sitt eget liv i et fjerde forvaltningsnivå.

En samkommune kan forklares slik: Kommunestyrene overfører retten til å utøve (all) myndighet over utvalgte offentlige oppgaver til en ny enhet — samkommunen. De folkevalgte kommunestyrene velger så politikerne som skal styre denne nye enheten. Makt og myndighet flyttes fra lokaldemokratiet (kommunen) til det nye forvaltningsnivået. Eller for å si det på en annen måte, vi tapper folkevalgte organer i Levanger og Verdal for oppgaver slik at vi kan gi Innherred samkommune et kunstig åndedrett.

Lokaldemokratiet vårt er ikke laget bare for å være en effektiv tjenesteprodusent. Det skal også legge til rette for at folk skal være med på å påvirke og utvikle det lokalmiljøet de bor i. Det handler om innbyggernes innsyn i hvordan lokaldemokratiet fungerer, om åpenhet og mulighet for å påvirke de lokaldemokratiske vedtakene som blir gjort. Derfor er den utviklingen vi ser, hvor samkommunen inngår som en del av ulike interkommunale samarbeidsstrukturer, med på å undergrave den delen av demokratiet.

Utgangspunktet for Venstre er at samkommunen verken er en effektiv tjenesteprodusent, eller en god lokaldemokratisk løsning. Vi ser systemet nedenfra og oppover — og sett nedenfra og oppover er det ingen grunn til at man skal bruke samkommunen som samarbeidsmodell mellom Levanger og Verdal. Vi burde tatt kommunesammenslåingen – eller dersom det ikke er mulig — benyttet oss av andre interkommunale samarbeidsløsninger som en sammenslått kommune ville benyttet seg av i forhold til andre kommuner.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**