Venstre svever over byen

Hva gir vet et bedre perspektiv på byen og byutvikling for en lokalpolitiker enn å sveve over byen en gnistrende klar vinterdag? Etter å ha vunnet en times flytur over Oslo på Venstres nominasjonsmøte tok jeg med meg kamera og et blikk for byutvikling.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Huken

Foto: Lars Olav Fosse

Etter å ha lettet fra Kjeller og steget opp over Nittedal og Gjelleråsen, rundet vi rundt Røverkollen og passerte over Huken. Et åpent sår i marka som neppe kan føres tilbake til marka, men som kan føres tilbake til lokalbefolkningen i form av idrettsanlegg eller kanskje et nytt badevann?

Julekongens rike

Foto: Lars Olav Fosse

I disse adventstider måtte jeg ta bilde at Julekongens verden i form av atriumshusene på Ammerud. Kong Curling ble også filmet her, og Kjærstads Erobreren tråkket sine barnesko i området. På Romsås kunne norske barn og unge følge intrigene i AFK mellom rappere og rockere. Bydel Grorud er blitt Norges nye favorittlocation!

Alnabru

Foto: Lars Olav Fosse

Jernbane og transport båndlegger alt for store arealer i Oslo i dag. Venstre har ønsket å flytte Alnabruterminalen. Det er det ikke flertall for i dag. Uansett må terminalen opprustes, men den må også bli mer arealeffektiv. Tog kan parkeres på andre plasser enn det som er en indrefilet i Groruddalen.

Haraldsrud

Foto: Lars Olav Fosse

Gjenvinningsanleggene på Brobekk båndlegger også store arealer i dalbunnen. At forbrenningsanlegget ligger så sentralt, gjør at varmen utnyttes mer effektivt, men kan anlegget bli mer arealeffektivt? Kan et gjenvinningsanlegg kombineres med annen virksomhet? Etter hvert som byen vokser, vil dette være spørsmål som kommer på dagsorden. Sentrum strekker seg snart til Økern, neste stopp blir Brobekk.

Groruddalen mot nordøst

Foto: Lars Olav Fosse

Groruddalen mot nordøst. Når man ser dalen fra oven, ser man hvor store muligheter det finnes for urban fortetting, men da må det gjøres noe med luftforurensingen. Etter hvert som kulda fester grepet over Oslo-gryta kunne pilot Gunnar Brevig fortelle at et gult lag av smog bygger seg opp. Mer transport må over fra bil til bane, bilene må få reduserte utslipp og flere av de store veiene må legges under lokk nær befolkningstette områder.

Groruddalen mot nordvest

Foto: Lars Olav Fosse

Groruddalen sett mot nordvest. Groruddalen må være et av Norges mest varierte områder. Her finner du alt fra villaområder til Norges høyeste blokker, alt fra områder med unike og utryddingstrua planter til grå asfaltørken. Et område mange mener noe om, men som få kjenner.

Romsås

Foto: Lars Olav Fosse

Romsås ligger badet i sol oppi åsen. Det løftet området har fått de senere årene er imponerende. Neste steg må være å knytte området sammen med Grorud og realisere de spennende visjonene for området rundt Grorud-senter.

Ahus

Foto: Lars Olav Fosse

Før landing gled vi forbi Ahus som har vært heftig debattert blant groruddøler i året som har gått. En eventuell ny borgerlig regjering må få helse Sør-Øst til å fungere. Problemene ved omstillingen ved Oslosykehusene illustrerer behovet for en offentlig debatt og klare ansvarslinjer. Slik det er nå, pulveriseres ansvaret mellom helseforetakene og regjeringen.

Norsk varemesse

Foto: Lars Olav Fosse

Flyttinga av norsk varemesse til Lillestrøm har løftet området og Skedsmo er nå i kraftig vekst. Det skjer også mye spennende rundt miljøene på Kjeller. Vi må få etablert flere høgskoler/universiteter i Groruddalen. Den nye næringsparken i tilknytning til Simens er kanskje første steg mot nye Nydalen.

Gunnar Breivig m fly

Foto: Lars Olav Fosse

Det kunne ikke bli en mer perfekt dag for å sveve over byen. Å se Oslo ovenfra en solskinnsdag er definitivt en vakker opplevelse. Deler av artikkelen stod på trykk i Akers Avis Groruddalen onsdag 12. desember. Takk til Gunnar Brevig i Nordre Aker Venstre som tok meg med på denne fantastiske turen over byen søndag 2. desember.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**