Fylkesrådets Kulturpris

I mangel av reelt demokrati bør Hedmark fylkeskommunes kulturpris omdøpes til Fylkesrådets idrettspris (Ap, SV, Sp)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Trine og Knut

Foto: Trine

Nylig ble Therese Johaug tildelt Hedmark fylkeskommunes kulturpris. Jeg beundrer også Johaugs idrettsprestasjoner — ikke minst under VM i Oslo i fjor, men det er ingen selvfølge at idrett er en del av kulturbegrepet. Det er kun Norge og Danmark som har et utvidet kulturbegrep hvor idretten også inngår i kulturbegrepet.
Det er all mulig grunn til å spørre seg om dette er hensiktsmessig fordi:
•Idretten har sterke talspersoner — idrettsstjerner er av de som figurerer mest i mediene
•Idretten har også sine egne arenaer — med mange priser eksempelvis Egebergs ærespris, men først og fremst idrettsgallaen på nyåret her i Vikingeskipet
Jeg har ingen ting imot dette, men er kritisk til å blande idrett og det tradisjonelle kulturbegrepet selv om det favner vidt.

F.årsmøte 2010

Foto: Venstre

Jeg er tilhenger av at kulturprisen tildeles de som driver med det som vi tradisjonelt definerer som kultur og kulturarbeidere. De er mange som både får lite oppmerksomhet, lite anerkjennelse og lite penger. Likevel er kunstnere/kulturarbeidere svært viktige, både som formidlere av litteratur, musikk, dans, teater, performancekunst eller andre uttrykk som får oss til å se oss selv og verden rundt oss i et nytt perspektiv.
Derfor er jeg sterkt kritisk til årets tildeling og det er selvfølgelig ingen kritikk av vår flotte skiløper fra Norddalen.
Jeg er enda mer kritisk til at fylkesrådet i Hedmark som består av Arbeiderpartiet og Senterpartiet, tar seg til rette og alene bestemmer hvem som skal ha prisen i lukkede rom. De 4 fylkesrådene kunne i det minste sørget for at den komiteen med ansvar for kultur, fikk i en sentral rolle i utvelgelsen av prisvinnere
Slik det gjøres nå bør prisen kalles det den er: "Fylkesrådets kulturpris" og ikke "Hedmark fylkeskommunes kulturpris.
Erik Ringnes
Gruppeleder for Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**