Behov for bedre veiledningstjenester i ungdomsskolen

Da kommunestyret skulle behandle kompetanseplanen for kommunens skoleansatte, foreslo Venstre en høyere prioritering av lærere som skal veilede ungdommer mellom 8.-10. trinn i faget «Utdanningsvalg». Per i dag, innehar ingen av lærerne nødvendig kompetanse. På bakgrunn av dette samt de store utfordringene feilvalg i videregående innebærer, ønsket vi å skaffe oss nødvendig kompetanse for å redusere frafall i videregående skole.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Venstre så en klar mangel ved den kompetanseplanen som ble lagt frem og vedtatt. En statlig satsing går ut på å redusere frafallet i videregående skole. Man har derfor gjennomført prosjekter som NY Giv som skal gi ekstra støtte til elever både siste året på ungdomsskolen og også over i videregående skole.

I denne forbindelse, burde man også ha sett nærmere på dem som gjør feilvalg på videregående skole. Å måtte gå et eller flere år om igjen på skolen, fordi du som 16-åring valgte feil, betyr et eller flere år senere ut i arbeid, demotiverte elever samt skoleplasser som har gått tapt fordi eleven satt på en plass som hun egentlig ikke ville ha. Det er derfor viktig å sette inn et ekstra støt i forhold til rettledning og veiledning av elever allerede på ungdomsskolenivå.

Den jobben man gjør som rådgiver på ungdomsskoletrinnet, KAN være avgjørende for fremtidige yrkesvalg og ER avgjørende for valg av studieretninger på videregående skoler.

Da er det bekymringsverdig å lese kommunens kompetansekartlegging der det står at «ingen ansatte på skolene har utdanning i yrkesrådgivning/utdanningsvalg». Det er også prioritert så langt ned som på niende plass i innstillingen. Det betyr at det er minst 64 lærere som innstilles til etter og videreutdanning før denne kompetansen kommer på plass.

I tillegg sier heller ikke kompetansekartleggingen noe om formell kompetanse hos de som har rådgiverstillinger på ungdomsskolene. Det er viktig at man både har kunnskap om yrkesvalg, og kan formidle dette til elevene slik at de blir bedre i stand til å fatte de rette valg.

Venstre ved Anja Berggård Endresen foreslo derfor å prioritere kompetanse knyttet til rådgivning høyere enn det flertallet var innstilt på. Det ble ikke flertall i denne omgang, men kompetanseplanen revideres hvert år, og Venstre vil stå på for å fremme samme sak ved neste anledning også.

Anja B. Endresen

Foto: Joachim Steinbru

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**