Gjennomslag for forslag om integrering inn i Bibliotekplanen for Rogaland

— Folkebiblioteket bør regnes som en sentral institusjon i den norske integreringspolitikken, sa Venstres Kjartan Alexander Lunde i Fylkestinget onsdag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Bøker

Foto: Microsoft

 Kjartan Alexander Lunde møtte i Fylkestinget onsdag 12. desember.

Kjartan Alexander Lunde møtte i Fylkestinget onsdag 12. desember.
Foto: Tone Staven

— Rundt om i landet er det mange flotte bibliotekarer som gjør en kjempeinnsats for en god integrering. Bibliotekarer som er utrolig flinke til å hjelpe og veilede de som ikke mestrer det norske språket, som finner frem bøker med bilder og enkle tekster. De møter asylsøkere som har utfordrende dager på mottak, og de møter flyktninger som er blitt bosatt i kommunene, sa Lunde.

Regional bibliotekplan for Rogaland skal gjelde for årene 2014-2017.

— Gjennom sitt tilbud av informasjon, medier og kulturaktiviteter vil bibliotekene gi mennesker med en annen kulturbakgrunn muligheter til både å beholde og utvikle sitt eget språk. Samtidig vil biblioteket være en kilde til kunnskap om det norske samfunnet. Gjennom ulike tiltak som for eksempel leksehjelp i biblioteket, lesestimulering og tilgang på Internett vil biblioteket kunne legge til rette for opplæring i norsk språk og kultur. Bibliotekene kan være et fundament for økt forståelse mellom mennesker med ulik bakgrunn, sa Lunde.

— Biblioteket er blitt et viktig verktøy for en god integrering. Det er et sted fritt for fordommer. Bibliotekene er en stor ressurs når det gjelder integrering, sa Lunde.

Lunde fremmet følgende tilleggsforslag til planen:
Bibliotekene sin rolle som viktig arena for mangfold og integrering og videreutvikling av denne rollen, forutsettes drøftet særskilt i planen.

Forslaget ble enstemmig vedtatt av Fylkestinget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**