Ny giv for små og mellomstore bedrifter

Venstre fremmet i Stortinget i dag 14 ulike forslag for å styrke små og mellomstore bedrifters hverdag. Det var forslag om alt fra bedring av sosiale rettigheter for selvstendig næringsdrivende til fritak for arbeidsgiveravgift for nystartede bedrifter. Disse forslagene kom i tillegg til forslag Venstre stod sammen med de øvrige opposisjonspartiene om.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Inge Solli

Foto: Gisle Bjørneby

I debatten i Stortinget i kveld viste Venstres vararepresentant fra Akershus, Inge Solli at en kraftig forbedring av rammevilkårene for norsk næringsliv generelt og de minste bedriftene spesielt, er en av hovedprioriteringene i Venstres alternative statsbudsjett for 2013. – Norge trenger en ny næringspolitikk som stimulerer mer til nyskaping og som legger forholdene til rette for gründere og et mangfold av verdiskapende og innovative bedrifter i hele landet. Dessverre er dette et område hvor Norge sakker akterut — og hvor de siste sju årene dessverre har vært de tapte muligheters år, sa Solli.

Norge sakker akterut
Solli viste også til at Norge ligger nå på en 17. plass i Europa i innovasjon når 34 land sammenlignes om hvor innovative vi er i undersøkelsen «Innovation Union Scoreboard». Til sammenligning kommer våre naboland Sverige, Danmark og Finland på hhv. andre-, tredje- og femteplass. Norge omtales som en moderat innovatør, mens våre naboland er innovasjons-ledere. Norge kommer spesielt svakt ut når det gjelder innovasjonsresultater og innovatører.

Innovation Union Scoreboard 2011

Foto: Venstre

– Et mangfoldig og nyskapende næringsliv er avgjørende for at Norge skal lykkes i en stadig mer globalisert økonomi. Offentlig sektor og offentlig velferd er helt avhengig av verdiskapingen i det private næringsliv og av at initiativrike personer satser, er villig til å ta en betydelig risiko og omsetter ideer til handling, produkter og tjenester, sa Solli.

Venstres forslag

Venstre fremmet følgende forslag i dag:

1) Stortinget ber regjeringen innføre et minstefradrag på 100 000 kroner for alle selvstendig næringsdrivende som et alternativ til fradrag for faktiske kostnader.

2) Stortinget ber regjeringen endre regelverket for innbetaling av forskuddsskatt for selvstendig næringsdrivende slik at skatt betales inn etterskuddsvis per kvartal og ikke forskuddsvis slik regelverket er i dag.

3) Stortinget ber regjeringen heve omsetningsgrensene til 2 mill. kroner for rett til årlige oppgavetermin vedr. innbetaling og rapportering av merverdiavgift.

4) Stortinget ber regjeringen innføre fritak for arbeidsgiveravgift for lærlinger.

5) Stortinget ber regjeringen innføre fritak for arbeidsgiveravgift for nystartede bedrifter med inntil 5 ansatte i inntil 3 år.

6) Stortinget ber regjeringen innføre en KapitalFunn-ordning som innebærer at det gis et skattefradrag på inntil 20 prosent/500 000 kroner for langsiktige investeringer (minimum 3 år) i nystartede bedrifter.

7) Stortinget ber regjeringen gjeninnføre en tilskuddsordning til såkalt ulønnet forskningsinnsats.

8) Stortinget ber regjeringen heve maksimalt sparebeløp i OTP-lignende (obligatorisk tjenestepensjon) ordninger for selvstendig næringsdrivende til maksimalt 6 prosent.

9) Stortinget ber regjeringen legge fram en forpliktende opptrappingsplan for å likestille selvstendig næringsdrivendes rett til sykepenger tilsvarende 100 prosent kompensasjon etter 16. dag.

10) Stortinget ber regjeringen redusere gebyrene knyttet til rapportering og registrering ved Brønnøysundregistrene.

11) Stortinget ber regjeringen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2013 doble ordningen med landsdekkende etablerertilskudd forvaltet av Innovasjon Norge.

12) Stortinget ber regjeringen styrke den landsdekkende innovasjonslåneordningen under Innovasjon Norge med 250 mill. kroner i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2013.

13) Stortinget ber regjeringen etablere en tilskuddsordning for innovative offentlige anskaffelser under Innovasjon Norge.

14) Stortinget ber regjeringen styrke SIVAs inkubatorstrategi.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**