Løftet fattigdom på Stortinget

Trine Skei Grande la fokus på fattigdomsbekjempelse når Stortinget i dag behandlet budsjett for arbeids – og sosialfeltet. – Venstre begynte denne perioden med et forslag om at vi skulle ha en dugnad når det gjaldt fattigdom, spesielt blant barn. Den dugnaden er det dessverre ingen som har vært interessert i å være med på, sa Venstres Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Regjeringens lovnader
Skei Grander startet med å sitere Statsministeren fra tiltredelsen av regjeringen i 2005: «Det skal ikke være fattigdom i verdens rikeste land. Regjeringen vil legge fram en helhetlig plan for å avskaffe fattigdom i Norge.» sa Statsministeren den gangen.

– Da budsjettet ble lagt fram i år, var det sånn at regjeringa lagde en skryteliste som heter pressehefte. Der lager man alle de pressemeldingene som skal skryte av det fine man får til i budsjettet. Det er alltid mye en regjering får til, i hvert fall når man har så mye penger. I det presseheftet er ikke ordet «fattigdom» nevnt med ett ord, påpekte Skei Grande.

– Venstre begynte denne Stortingsperioden med et forslag om at vi skulle ha en dugnad når det gjaldt fattigdom, spesielt blant barn. Den dugnaden er det ingen som har vært interessert i å være med på, sa Skei Grande.

Det første Dokument 8-forslaget Venstre leverte i denne perioden var om fattigdom blant barn og masse forslag med invitasjon til alle partiene om å være med på en dugnad for å løfte denne gruppa.

– I vårt alternative budsjett prioriterer vi over 2,3 mrd. kr nettopp for å løfte denne gruppa. Vi øker minstetaksten på sosialhjelp med 20 pst. Vi har en stor pakke når det gjelder rus, og veldig mange av de ungene som opplever å leve i fattige hjem, opplever også at rusproblematikk er en del av det.

Trine Skei Grande

Foto: Stortinget

Hun fortsetter: – Vi utvider gratis kjernetid i barnehage, spesielt i områdene med stor grad av innvandring, og vi har et skikkelig løft når det gjelder barnevern, også med omorganisering.

– Men det vi ser at virkelig får store følger for familier med dårlig økonomi, er at vi også går inn og differensierer priser på SFO, på barnetrygd og på barnehage. Og bare for å nevne ett eksempel: Vi har fått Finansdepartementet til å regne ut hva en enslig mor med inntekt på 300 000 kr og to barn — ett i barnehage og ett i skole — får i lettelser med Venstres forslag, og hun får da altså over 22 000 kr mer å rutte med. Det betyr noe. Det er tall som virkelig betyr noe. Og differensiering av priser til offentlige oppholdsbetalinger er virkelig en av de tingene som får løftet denne gruppa, understrekte Skei Grand.

Løfte folk inn i arbeidslivet
Arbeidspolitikk var også en sentral del av Venstres innlegg i debatten med fokus på å løfte alle dem som er utenfor arbeidsmarkedet, inn i arbeidsmarkedet.

– Vi har i dag mange diskusjoner om alle som er innenfor, og deres rettigheter. For oss er det viktig å øke rettighetene også for dem som er utenfor. Det gjør vi f.eks. ved å styrke sosiale rettigheter for selvstendig næringsdrivende. Det gjør vi i vårt alternative statsbudsjett, sa Skei Grande.

– Det ligger også inne en stor satsing når det gjelder universell utforming av bygg — som regjeringa hadde lovet for lenge siden — som jeg mener er viktig for at både skoleelever og andre med funksjonshemninger skal bli integrert i hverdagen, sa Skei Grande.

Venstre har 2 000 flere varig tilrettelagte tiltaksplasser, 100 flere trainee-plasser i staten for funksjonshemmede og en hel pakke når det gjelder vanskeligstilte i arbeidslivet og alle dem som i dag blir stilt utenfor.

– For Venstre vil det alltid være viktigst å kjempe for at alle dem som ikke har del i alle de godene vi som er innenfor, har, skal få muligheten til å ta del i dem. Jeg tror at de tiltakene vi her har sett, både varig tilrettelagte arbeidsplasser, det at staten har trainee-er spesielt når det gjelder ungdom med funksjonshemninger, og det å få til universell utforming av offentlige bygg, er ganske viktig for å hindre det utenforskapet som veldig mange føler i dagens arbeidsmarked, sa Skei Grande.

Les hele debatten her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**