Venstre og BHG

På tirsdagens møte i Opplærings- og helseutvalget stemte Venstre for å legge ned dagens videregående tilbud ved Bergen Handelsgymnasium fra høsten 2014, og flytte tilbudet til Amalie Skram videregående. Vi forstår at det er reaksjoner og uenighet i en slik avgjørelse, som vi mener er til det beste for skolestrukturen i Bergen og Hordaland.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

BHG, Bergen Handelsgymnasium

Foto: Nina Aldin Thune

Bergen Handelsgymnasium er en god og tradisjonsrik skole, og det finnes gode grunner til å forsvare at skoletilbudet bør bestå. BHG opplever økte søkertall, gode karakterer, har et godt læremiljø og nyter stor popularitet både blant elever og i Bergens befolkning. Dette gjør saken vanskelig for Venstre.

Alle skolenedleggelser vekker strid. Det gjør det ved andre skoler som er foreslått nedlagt når skolebruksplanen behandles neste år, som i Austrheim, Kvam og på Bømlo, med påvirkninger på lokalt næringsliv og demografi. Noen ganger må en skjære gjennom og vurdere hva som er det beste videregående tilbudet for fylket som helhet.

Skolens store mangler på arealtilgang og behov for store investeringer er hvorfor det lenge har vært usikkerhet vedrørende fremtiden for BHG, og et forsvarlig videre tilbud ved skolen forutsetter store økonomiske forpliktelser. I Opplærings- og helseutvalget forelå et forslag fra Høyre om å dele opp det eksisterende læremiljøet med Amalie Skram videregående, og beholde den studiespesialiserende linjen ved BHG i tre år før en ny evaluering. Dette stemte Venstre mot.

Alternativene for BHG er enten en forpliktende videreføring av skoletilbudet, eller en nedleggelse med flytting av tilbudet til Amalie Skram. Høyres løsning i siste liten med en gradvis nedtrapping av skoletilbudet, med tilhørende videre utgifter og forsinkelse av et samlet skolemiljø på Nygårdstangen, ville skapt fortsatt usikkerhet og uforutsigbarhet for skolen, og var aldri aktuelt for Venstre.

Vi har respekt for at Venstres bystyregruppe kom til en annen konklusjon enn vi har gjort, og ønsket å videreføre skoletilbudet ved BHG. Vi forstår også at det er uenighet blant våre egne medlemmer, og blant dem utenfor vårt eget parti.

En videreføring av skoletilbudet ved BHG forutsetter rehabilitering og uforutsigbare utgifter og forpliktelser på bekostning av skoletilbudet ellers i fylket og i Bergen. Vi er derfor enige med et tilnærmet enstemmig fylkesting, fylkesrådmannen og flertallet av de ansatte ved BHG selv i at den beste løsningen for skoletilbudet i Bergen sentrum er å flytte undervisningstilbudet som helhet til Amalie Skram. Slik kan en bygge opp et nytt, godt læremiljø i topp moderne lokaler fra dag én.

Noen valg er slett ikke hyggelige, men en må ta dem likevel. Vi håper dette synliggjør
bakgrunnen for en svært vanskelig avgjørelse, men som vi er sikre på at er den riktige
avgjørelsen for skoletilbudet i Bergen og Hordaland.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**