Derfor sier Venstre nei til eiendomsskatt i Haram

Det knøt seg i magen til Haram Venstres Christian Holstad Lilleng da ei trebarnsmor reiste seg opp på et folkemøtet i hans hjembygd Råde og fortalte om hvordan eiendomsskatten hennes på kr. 6000,- gjorde et stort inngrep i en økonomi, som fra før av, så vidt gikk opp. Da bestemte han seg for å kjempe med nebb og klør mot denne urettferdige ekstraskatten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

 Venstre sier nei til eiendomsskatt i Haram.

Venstre sier nei til eiendomsskatt i Haram.
Foto: Signe Idsøe Røed

Derfor sier Venstre nei til eiendomsskatt i Haram

Det knøt seg i magen da ei trebarnsmor reiste seg opp på et folkemøtet i min hjembygd Råde og fortalte om hvordan eiendomsskatten hennes på kr. 6000,- gjorde et stort inngrep i en økonomi, som fra før av, så vidt gikk opp.

Å sitte på et folkemøte å høre hvordan denne usosiale ekstraskatten, innført av det daværende rød-grønne flertallet, slo så knallhardt inn i innbyggernes hverdag, gjorde at jeg skjønte at man må være enda tydeligere i sine verdivalg og sine prioriteringer som politiker.

Bare så det er sagt: Eiendomsskatten var på lovens minimum, 2 promille. Men i et arvet hus og som alenemor var det så var hun på nippet til å måtte flytte fra barndomshjemmet sitt.

Haram Venstre beklager at vi ikke var tydelig nok i valgkampen; Haram Venstre kommer til å jobbe knallhardt for å holde eiendomsskatten langt unna Haram kommune.

Eiendomsskatten er i seg en håpløs ekstrabeskatning, og i tillegg bidrar den til økte sosiale forskjeller. Den rammer spesielt hardt de med lav inntekt, aleneforsørgere, minstepensjonister, trygdede og sosialhjelpsmottakere.

Christian Holstad Lilleng

Christian Holstad Lilleng
Foto: Sissel K Haugen

I byene er det ikke så vanlig at man eier sin egen bolig, men her i Haram er dette ganske annerledes. Innføringen av eiendomsskatt, ikke minst i kombinasjon med lave kommunale sosialhjelpssatser, vil bare bidra til å skape økte sosiale forskjeller.

Venstre mener at eiendomsskatt aldri skal brukes til kommunal drift, da blir vi aldri kvitt den. Slik vil det dessverre kunne bli her i Haram: Her er tanken at eiendomsskatten skal brukes til å nedbetale gjeld, men bli ikke overrasket om mesteparten vil gå i det store sluket kalt "daglig drift".

Venstre er imot eiendomsskatt i Haram. Vi vil kjempe for at innbyggere, som den omtalte trebarnsmoren, skal slippe å måtte gå rundt og være bekymret for at de kanskje må gå fra hus og hjem fordi politikerne finner det for godt å sette opp eiendomsskatten "kun" en promille eller to i 2013 eller 2014.

Venstres alternativ til eiendomsskatt er blant annet færre papirflyttere i kommunen, bedre tilrettelegging for næringsvirksomhet, mer hensiktsmessig utnyttelse av kommunens eiendomsmasse, konkurranseutsetting av kommunale tjenester og å tenke nye og spennende løsninger som for eksempel vindmøller til havs.

Følg med på oss i Venstre, så vil du oppdage at vi tenker alternativt, liberalt og radikalt for å holde eiendomsskatten langt unna Haram kommune.

Christian Holstad Lilleng
Haram Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**