Oslo tatt opp i C40

Oslo er tatt opp som observatør i det internasjonale klimanettverket C40. – Å være medlem i C40 gir inspirasjon til å utvikle Oslo videre som en innovativ by på miljø- og klimaområdet. Vi er langt framme på mange områder og kan både lære og bidra inn i nettverket med gode ideer, påpeker miljøbyråd Ola Elvestuen (V).

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

C40 logo

C40 er et nettverk for verdens megabyer som tar klimaansvar. C40 byene ønsker å vise hvordan byene kan bidra til lav- og nullutslippsløsninger. I tillegg til de største byene i verden, tar nettverket også opp medlemmer som er særlig interessante på grunn av den innsatsen de gjør på klimaområdet. Oslo er tatt opp som observatør og skal i løpet av det neste halve året jobbe for å bli tatt opp som “innovativ by”.

Møte i dag
C40-nettverket var tema da Oslos næringsliv møtte den politiske ledelsen i Oslo i nettverket Næring for klima i dag.

– For Oslo er det viktig å være med i C40 og utveksle erfaringer med andre byer som også tar klimaansvar. Vi ønsker å bidra med våre erfaringer og høste av andres, sa finansbyråd Kristin Vinje (H) da hun åpnet møtet i nettverket.

Internasjonalt har særlig Oslos løsninger innen elbilsatsing, kollektivtransport og kretsløpsbasert avfallshåndtering skapt interesse og oppmerksomhet i C40. Også innovative prosjekter som dynamisk gatebelysning blir lagt merke til i andre land.

Byene går foran
Halvparten av verdens befolkning bor i dag i byer, og i årene framover vil antallet bare øke. Uten avkarbonisering og energieffektivisering blir det vanskelig å nå internasjonale klimamål fram mot 2050.

Ola Elvestuen

Foto: Caroline Roka

– Byene tar ansvar for å sikre innfasing av nullutslippsteknologi og legger til rette for klimavennlig forbruksmønster og atferd. Byene har tatt over der hvor statene ikke har klart å komme til enighet om hvordan vi skal få et mer klimavennlig samfunn, sier Ola Elvestuen, byråd for miljø og samferdsel. – Å være medlem i C40 gir inspirasjon til å utvikle Oslo videre som en innovativ by på miljø- og klimaområdet. Vi er langt framme på mange områder og kan bidra inn i nettverket med gode ideer.

4. desember tas i alt fire nye byer med i nettverket. Dette er foruten Oslo Vancouver, Washington D.C. og Venezia.

C40 Welcomes Oslo, Vancouver, Venice and Washington, DC as New Members

Fakta om C40:
C40 er et nettverk for verdens megabyer som har tatt klimaansvar.

Londons daværende borgermester Ken Livingston tok initiativ til nettverket, som i dag ledes av New Yorks borgermester, Michael Bloomberg. C40 nettverket samarbeider tett med Clinton Foundation og har inngått en samarbeidsavtale med Verdensbanken.

C40 nettverket har utviklet seg til å bli en aktiv bidragsyter for å fremme byene som sentral leverandør av løsninger for å bekjempe global oppvarming. Nasjonalstatene sliter med å komme til enighet i klimaforhandlinger mens byene går foran og iverksetter konkrete tiltak.

Verdensbyene New York, London, Johannesburg, Jakarta, Hong kong, Paris og London deltar alle aktivt i nettverket.

I tillegg til de 40 megabyene deltar rundt 60 partnerbyer i nettverket. Partnerbyene, som Oslo, er valgt ut på grunn av sin profil og sine resultater innenfor miljø og klima.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**