Sykehuset på Stord ut av våre hender

Håkon Frode skriv litt om hans tankar rundt ståa kring Stord Sjukehus. Han fekk eit svar frå Jan Alsaker, og svara det. Ligg også her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Diskusjonen vedrørende Stord Sjukehus (eller Fylkessjukehuset på Stord) har pågått siden jeg flyttet tilbake til Stord i 1995 og den pågår i stor kraft ennå. Dette er en frustrerende situasjon for oss som bor i Sunnhordaland til og med Fusa. Det er mange årsaker til at vi er så glad for og er stolt over å bo her i Sunnhordland en av de er at vi har tilgang til vitale funksjoner som blant annet Sjukehuset.

Stord sjukehus

Foto: m

Et område på 50-60000 innbyggere som grenser opp til sjukehuset på Stord og i Kvinnherad er det naturlig at en har et sjukehus med primærfunksjoner. Jeg har ikke problemer med å forstå at Haugesund ønsker å trekke alle funksjoner fra Stord til Haugesund for å styrke deres sykehus som ett sentral sykehus i regionen. Dette vil styrke Haugesund som et naturlig sentrum for Haugaland og Sunnhordland og det gir mange viktige stabile arbeidsplasser for Haugesund. Det er også viktig for Haugesund å trekke alle ressurser fra Odda, Valen og Stord sjukehus til Haugesund slik at de styrker seg i konkurransen mot Stavanger Universitetssykehus. Men for Sunnhordland er dette en katastrofe for helsetilbudet, for innbyggeren som bor her og for arbeidsplassene, samt når det gjelder «uttapping» av spesialister og fagfolk er dette en svært negativ tendens.

For oss som bor i dette distriktet er det avgjørende at vi får en tilknytting mot et Universitetssykehus slik at våre pasienter slipper å reise om Haugesund for så å bli innlagt på Haukeland Universitetssjukehus. For å få et best mulig tilbud for alle oss som bor i dette distriktet er det av stor betydning at vi har et regionalt universitetssjukehus å samarbeide med, og det er Haukeland Universitetssjukehus. Jeg tror ikke at det vil forandre ressurssituasjonen radikalt og at alt vil bli kun positiv ting som kommer ut av et slikt samarbeid, men om en ser på sykehus som er i liknende samarbeid med Haukeland Universitetssjukehus så er det en pekepinn på hvordan det kan utarte seg for Stord Sjukehus. Spesialistområder og arbeidsplasser har blitt flyttet også fra Haukeland til Voss. Stord og Voss sjukehus fremsetter ingen eksistenstrussel for Haukeland, slik Haugesund kanskje kan oppfatte Stord og Odda.

Sykehuskorridor

Foto: © Lucian Coman | Dreamstime.com

Fordelen med et slikt samarbeid mot Haukeland kontra Haugesund er i tillegg til at vi har lang erfaring med samarbeid den veien. Vi skal huske at historisk sett var dette tre fylkessykehus som var likeverdige som ble samlet sammen med Valen til en sykehusstruktur i Helse Fonna. Det var ikke noen direkte grunner til at denne sentraliseringen skulle fortsette etter at en etablerte Helse Fonna. Men etter en reorganisering av ledelse og alle sentrale funksjoner som førte til at disse funksjonene ble fysisk lagt til Haugesund var det ingen tvil om årsaken. Sentraliseringen, nå nylig av BUP Stord/Kvinnherad levner ingen tvil om konsekvensen av dagens struktur. Og at tillit til at ledelsen også har vårt helsetilbud som en prioritet vert reindyrka dårskap.

Kommunene som grenser til Stord Sjukehus må komme klarere frem med budskapet om at dette er en forringelse og nedtrapping av vårt helsetilbud. Om det gjeld sykehuset, legevakten på Bømlo eller Barne- og Ungdomspsykiatrien Stord/Kvinnherad.

Onsdag 14. November svarar Jan Alsaker Frode Håkon i eit lesarbrev i Bladet Sunnhordland.

Svar:

Reaksjonsevne :
Eg setter stor pris på at Jan Alsaker støtter meg i denne saken, og eg er også einig i at politikar kom sørgjeleg seint i gang med å hindre denne uttappinga av ressursar og tilbod som vi har på Stord Sjukehus. Eg har hevda at me som bor i Sunnhordland har trekt vinnarloddet når da gjelder kor me har valt å bu og derfor må me kjempa for å holda på dei livsviktige funksjoner i vårt nærmiljø.

Medisin, helse, sykehus, lege

Foto: Microsoft

Ein kan kanskje sitja igjen med den oppfatning at eg fyrst nå har oppdaga at det var noko galt fatt med denne prosessen med uttapping av ressursar til Stord Sjukehus. For de som har fylgt med i media så veit ein at detta er ein sak som Stord Venstre har arbeida med over lang tid. Når det gjelder året 1995 var vel då Helseforetaka vart oppretta, trur eg. Før det var det Fylkeskommunane som hadde ansvar for sjukehusa. Dette var eit resultat av at nokon ville leggja ned fylkeskommunane, bl.a. Høgre. Det har jo stoppa opp med Senterpartiet i regjering.
Venstre som parti var i mot å ta sjukehuset frå lokal styring til statlig styring, bl.a. av demokratiske grunnar.

Det er mogelig at me vart lurte då Helse Fonna vart skipa. Men me hugsar vel alle fakkeltoga på den tida og, bl.a. gjeldande Føden. Og her fekk me jo ein flott og ny fødeavdeling så da hjelper å væra aktiv. Me må vera opne for endringar, men ikkje godta nedbygging. Derfor så har eg engasjert meg ein del i denne saken og som du veit Jan Alsaker så har eg deltatt i aktiviteter i sentrum mot nedbygging, eg har hatt folke møte med svært stor deltaking og engasjement, og skreve innlegg i vår gode lokalavis Sunnhordland. Som du påpeikte så er ikkje detta nok, så nå satsar eg på at du også kommer saman med oss for å kjempa for Stord Sjukehus.

Håkon Frode Særsten

Foto: Særsten

Med venleg hilsen,
Håkon Frode Særsten

Leiar i Stord Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**