Negativ til vidåpne helsejournaler

Venstre er positiv til en felles helsejournal, men mener den bare bør inneholde livsnødvendige opplysninger. – Vi kan ikke gi blankofullmakter til våre mest private opplysninger, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Helseminister Gahr Støre presenterte fredag stortingsmeldingen om digitalisering av helsesektoren. Regjeringen ønsker bl.a. å innføre én sentralt lagret, elektronisk helsejournal.

Vern av sensitive opplysninger
Skei Grande understreker at Venstre ønsker mer elektronisk kommunikasjon i helsevesenet. Partiet har tidligere fremmet forslag i Stortinget om opprettelse av kjernejournal og hvordan folks sensitive helseopplysninger må sikres.

– Samtidig som vi sikrer livsviktig informasjon på tvers av helseinstitusjoner, må vi sikre den enkeltes rett til vern av private helseopplysninger. Blir man behandlet på sykehus, må det komme fram at den enkelte går på hjertemedisin, men alle trenger ikke å vite at pasienten har, eller har hatt, en kjønnssykdom, påpeker Skei Grande.

Pasienten må ha kontroll
Hun mener det må være opp til pasienten selv om vedkommende ønsker at helseopplysninger gjøres tilgjengelig for annet helsepersonell.

– Pasienten må selv ha kontroll på hvilke opplysninger som distribueres, understreker Trine Skei Grande.

Se også: Representantforslag fra stortingsrepresentantene Gunvald Ludvigsen og Trine Skei Grande om Personvernkommisjonens innstilling, opprettelse av kjernejournal og sikring av sensitive helseopplysninger.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**