Vil presisere kunstnerisk frihet

I dag debatterte Stortinget et representantforslag fra Venstre om samordning av lovverket for kultursektoren og presisering av kunstnerisk frihet. – Jeg er skuffet over at de rødgrønne sier nei til å presisere hva kunstnerisk frihet egentlig skal innebære, og heller ikke vil gi mer tyngde til kulturloven, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Representantforslaget, som ble fremmet av Trine Skei Grande og Borghild Tenden tidligere i vår, ba om at regjeringen skulle komme tilbake til Stortinget med supplerende lovformuleringer til en kulturlov som på en bedre måte ser kulturtiltak i sammenheng gjennom en forenkling og samling av dagens oppstykkede regelverk på feltet, og samtidig konkretiserer de statlige kulturforpliktelsene. Det ble også bedt om supplerende lovformuleringer til kulturloven som presiserer institusjonenes og kunstnernes kunstneriske frihet.

Kulturlov med mening

 - Venstre vil ha en kulturlov med mening, sier Trine Skei Grande.

– Venstre vil ha en kulturlov med mening, sier Trine Skei Grande.
Foto: Stein Inge Dahn

I debatten trakk Skei Grande frem flere momenter som begrunnelse for forslaget. Hun pekte blant annet på at forslaget i bunn og grunn var en erkjennelse av at Stortinget har vedtatt en kulturlov som ikke har betydd noe i praksis. Videre understreket hun behovet for en generell opprydning i lovverket for å gjøre dette lettere tilgjengelig og anvendbart, og hun trakk frem behovet for at kunstnerisk frihet måtte tydeliggjøres gjennom lov.

– Vi vil ha en kulturlov med mening, understreket Skei Grande.

Utfordret kulturministeren

I replikkrunden utfordret Skei Grande kulturministeren på kulturlovens juridiske betydning, eller om den bare er en symbolsk lov. Statsråd Tajik repliserte at loven etablerer kultursektoren som et politikkfelt på lik linje med andre politikkfelt, og at den kan legge grunnlag for tilsyn.

– Jeg mener statsrådens svar understreker at kulturloven i realiteten bare er en symbolsk lov. Det burde Stortingets flertall vært villig til å gjøre noe med, avslutter Skei Grande.

Les referat og saksdokumenter her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**